X

Ντομπρόβσκις: Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών μέχρι τέλος του έτους

Τι δήλωσε ο Γ. Στουρνάρας μετά την συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν. Γιατί πηγές της ΤτΕ μιλούν για ήπια ανακεφαλαιοποίηση.

Ant1news

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της έως τα τέλη του έτους, δήλωσε σήμερα από την Αθήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις. 

"Όλοι συμφωνούμε να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έως τα τέλη του έτους", τόνισε ο κ. Ντομπρόβσκις μετά τη συνάντηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Σε δήλωσή του και ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι είναι «καλή συγκυρία που όλοι συμφωνούμε, όλοι, ότι η  ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του παρόντος έτους».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα κατά την συνάντηση με τον επικεφαλής της Κομισιόν έγινε μια «εκτενής συζήτηση γύρω από θέματα που απασχολούν, κυρίως το τραπεζικό σύστημα, τα θέματα που έχουμε μπροστά μας, όπως η ανακεφαλαιοποίηση, η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών».

 

Παράλληλα, ανέφερε ότι συζητήθηκαν και άλλα θέματα, όπως ποιες είναι οι προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας. «Είχαμε μια καλή ανταλλαγή απόψεων», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Πηγές της ΤτΕ σε συνομιλίες τους με δημοσιογράφους μεταφέρουν την αίσθηση ότι οι ανάγκες που θα προκύψουν για τις ελληνικές τράπεζες θα είναι μικρές, ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη το «σκληρό σενάριο» των stress test της ΕΚΤ, εκτιμώντας ότι τελικώς θα παραστεί η ανάγκη για μια «ήπια ανακεφαλαιοποίηση», για την οποία δεν θα χρειαστεί κούρεμα ούτε στα ομόλογα των μικρομετόχων των τραπεζών ούτε φυσικά στις καταθέσεις, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από τα διαθέσιμα ως 25 δις για αυτόν τον σκοπό, και όλες οι ανάγκες θα καλυφθούν από την επένδυση κεφαλαίων από ιδιώτες οι οποίοι θα μετέχουν στην κεφαλαιακή θωράκιση των τραπεζών.