X

Παρουσία του ΠτΔ η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη

Ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Το μήνυμα του Προκόπη Παυλόπουλου.

Ant1news

Με την στρατιωτική παρέλαση ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου, ολοκληρώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την ηρωική επέτειο του «ΟΧΙ».

Η παρέλαση έγινε χωρίς τα κάγκελα των προηγούμενων χρόνων και με διακριτική την παρουσία της Αστυνομίας. Οι πολίτες πήραν θέσεις πολύ κοντά στην εξέδρα των επισήμων και κατά μήκος της διαδρομής, από όπου παρακολούθησαν την παρέλαση πεζοπόρων και μηχανοκίνητων πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων, ενώ από αέρος σε εντυπωσιακούς σχηματισμούς έκαναν την εμφάνιση τους μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδείξεων από μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μέσω ασυρμάτου με τον σμηναγό - χειριστή του αεροσκάφους στον οποίο είπε: «Κύριε σμηναγέ τα φτερά σας σκεπάζουν τη χώρα και τον λαό μας. Να είστε υπερήφανοι για την αποστολή σας. Ο Θεός μαζί σας».

 

Νωρίτερα, ο κ. Παυλόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο Ηρώο του Γ' Σώματος Στρατού ενω πριν αναχωρήσει για την Αθήνα επισκέφθηκε το νοσοκομείο "Παπαγεωργίου" όπου ξεναγήθηκε από τον πρόεδρο Βασίλη Παππά στη Β΄Χειρουργική Κλινική Παίδων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου και ενημερώθηκε από το διοικητικό συμβούλιο για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του και κυρίως τις ελλείψεις σε προσωπικό.

«Το παλλαϊκό OXI της 28ης Οκτωβρίου 1940 αποτελεί αστείρευτη πηγή έμπνευσης για το Έθνος των Ελλήνων. Πρωτίστως μας εμπνέει ως προς το ότι η δημοκρατία και η δίδυμη αδελφή της η ελευθερία συνθέτουν διαχρονικώς τη συλλογική μας συνείδηση της οποίας βασικά συστατικά είναι η παιδεία και το θάρρος», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά το τέλος της παρέλασης και πρόσθεσε:

«Με αυτά τα ιστορικά εφόδια και με αρραγή ενότητα μπορούμε και πρέπει να επιτύχουμε τους εθνικούς μας στόχους και ιδίως να υπερασπιστούμε τον άνθρωπο, το κράτος δικαίου και την κοινωνική δικαιοσύνη. Χρόνια πολλά, καλή δύναμη και ο Θεός μαζί μας».

«Ενωμένος ο ελληνικός λαός, οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, στείλαμε στην εθνική μας εορτή το μήνυμα της εθνικής κυριαρχίας. Οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε απειλή. Οι Αξιωματικοί, οι Υπαξιωματικοί, οι Στρατιώτες, αλλά και οι Εθνοφύλακες έχουν υψηλό ηθικό, ετοιμότητα και εκπαίδευση» είπε ο Πάνος Καμμένος μετά το τέλος της παρέλασης και πρόσθεσε: «Με ιδιαίτερη χαρά υποδέχομαι σήμερα τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου και μαζί υποδεχόμαστε για πρώτη φορά μετά το 1974 τους Αναπήρους Πολέμου της Κύπρου του 1974, οι οποίοι παρέλασαν σήμερα μαζί με τους Ελλαδίτες Αγωνιστές της ΕΛΔΥΚ και τους Καταδρομείς.

«Θέλω, εκ μέρους της ελληνικής Πολιτείας, να ζητήσω ένα μεγάλο “συγγνώμη” στους Αγωνιστές της Κύπρου, στους οποίους μέχρι σήμερα το κράτος δεν απέδωσε τις οφειλόμενες τιμές και να τους διαβεβαιώσω, μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Κύπρου, ότι από εδώ και πέρα θα κάνουμε αυτό που αρμόζει απέναντι σε εκείνους που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της Πατρίδας» συμπλήρωσε.

«Ο άξονας Θράκη - Αιγαίο - Κύπρος είναι ο άξονας προστασίας του Ελληνισμού. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, 24 ώρες το 24ωρο, κάθε μέρα του χρόνου, προστατεύουν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες» κατέληξε ο υπουργός Άμυνας.

«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη των προγόνων μας, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε όλοι ελεύθεροι, πολεμώντας τον φασισμό και τον ναζισμό» δήλωσε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Απόστολος Τζιτζικώστας μετά το τέλος της παρέλασης.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σε δηλώσεις του τόνισε ότι «εχουμε πολύ δρόμο για να προχωρήσουμε στην ανάπτυξη».

Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χριστόφορος Φωκαΐδης μετά την στρατιωτική παρέλαση δήλωσε ότι το έπος του '40 κατέδειξε σε όλη την ανθρωπότητα ότι οι Έλληνες προτάσσοντας το αθάνατο, περήφανο πνεύμα της ελευθερίας κατάφεραν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας.

"Αυτό το περήφανο πνεύμα της ελευθερίας και η δύναμη της ελπίδας, εγγενή χαρακτηριστικά των Ελλήνων, αποτελούν και σήμερα την κινητήριο δύναμη για να πορευθεί με αυτοπεποίθηση ο Ελληνισμός σε μια εποχή νέων και μεγάλων προκλήσεων.Σε αυτή την πορεία, η Ελλάδα και η Κύπρος βαδίζουν μαζί, ως πυλώνες δημοκρατίας και ασφάλειας, σε μία ταραγμένη περιοχή, προωθώντας και προάγοντας τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία" πρόσθεσε.