X

Υγρός τάφος για τους πρόσφυγες το Αιγαίο

Ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στην Ελλάδα το χθεσινό στο Μόλυβο. Αγνωστος ο αριθμός του αγνοουμένων. 15 παιδιά στο νοσοκομείο.Τρία μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Ant1news

Ακόμη τέσσερις νεκροί προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων του χθεσινού μεγάλου ναυαγίου με πρόσφυγες, ανοικτά της Εφταλούς πολύ κοντά στο Μόλυβο, στη βόρεια Λέσβο.

Από ακτή νότια της Μήθυμνας περισυνελέγησαν σήμερα το μεσημέρι τέσσερις σοροί, δυο παιδιών ηλικίας τριών περίπου ετών - το ένα αγοράκι και το άλλο κοριτσάκι - και δυο ενηλίκων, ενός άνδρα και μιας γυναίκας.

Το ναυάγιο χαρακτηρίζεται ως ένα από τα μεγαλύτερα ναυάγια στα Ελληνικά χωρικά ύδατα.

Χθες, από την θάλασσα ανασύρθηκαν τρεις σοροί, δυο αγόρια ηλικίας περίπου έξη και ενός έτους και ένας άνδρας, ενώ κατά τη διάρκεια της νύκτας κατέληξε στο Νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί και νοσηλευόταν άλλο ένα μικρό κορίτσι.

Στην παιδιατρική κλινική του Νοσοκομείου Μυτιλήνης νοσηλεύονται 15 παιδιά, ενώ τρία μεταφέρθηκαν με ειδική πτήση αεροπλάνου τύπου C130 σε ειδική παιδιατρική ΜΕΘ σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Οι διασωθέντες ναυαγοί ανέρχονται σε 242 άτομα ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων.

Επίσημα, από μαρτυρίες συγγενών και φίλων τους που επέβαιναν στο σκάφος, αγνοούνται 32 άτομα όμως άλλες μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες, άρα οι πιθανοί αγνοούμενοι μπορεί να υπερβαίνουν τους 100. 

Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και 8 μποφόρ άνδρες του Λιμενικού, της Frontex  και ψαράδες έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μολύβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία» όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν στη ζωή ναυαγούς.

 

Διασταυρωμένες μαρτυρίες ναυαγών αναφέρουν ότι το ξύλινο σκάφος ξεκίνησε από την περιοχή της αρχαίας Άσσου περίπου στις 3 το μεσημέρι. Οι επιβαίνοντες είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά σε χωριό με το όνομα Μπαντεμλί.

 

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δε θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δυο μάλιστα καταστρώματα. Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές οπότε και πραγματοποιήθηκε η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των Ελληνικών και Τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι οι οποίοι και το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο και ακολουθούσε αναθέτοντας τον έλεγχο του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με μαρτυρίες πάντα διασωθέντων το σκάφος «διαλύθηκε» κάποια στιγμή στη διάρκεια του ταξιδιού χτυπημένο από δυνατά κύματα στην περιοχή.

 

Στη Σάμο, επτά είναι μέχρι σήμερα το πρωί, οι νεκροί από τρία ναυάγια στην περιοχή της Σάμου. Και συγκεκριμένα στο Αγαθονήσι, τον Άγιο Κωνσταντίνο και το Ποσειδώνιο.

 

Στο Αγαθονήσι ανασύρθηκαν νεκροί μία ηλικιωμένη γυναίκα και δυο μικρά παιδιά, ένα αγοράκι πέντε και ένα κοριτσάκι δυο χρόνων. Επίσης, από το ίδιο ναυάγιο αναζητείται και ένας νεαρός άνδρας, ενώ διασώθηκε άλλο ένα μικρό παιδί από το πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού Σώματος που το επανέφεραν στη ζωή με τεχνητή αναπνοή.

Στο ναυάγιο στο Ποσειδώνιο είχαμε άλλους τρεις νεκρούς, ενός νεαρού άνδρα 22 περίπου ετών και δυο μικρών παιδιών ηλικίας περίπου ενός έτους.

Τέλος, στο ναυάγιο στον Άγιο Κωνσταντίνο ανασύρθηκε νεκρό ένα κορίτσι πέντε μόλις ετών ενώ αναζητούνται και δυο ενήλικες.