X

Καρβούνης (ΕΕ): "Θολό" ακόμη το πως θα φιλοξενηθούν οι 50000 πρόσφυγες στην Ελλάδα

"Η Ελλάδα επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο βάρος" τόνισε ο αντιπρόσωπος της Κομισιόν στην Αθήνα. Δεν θα είναι θέσεις "μονιμης διαμονής" σημειώνει η ΕΕ.

Ant1news

«Προβλέπεται να δημιουργηθούν 50.000 θέσεις με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι οποίες δεν θα είναι σε ένα σημείο, αλλά θα είναι διασκορπισμένες σε διάφορα κομμάτια της ελληνικής επικράτειας» δήλωσε ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης.

Μιλώντας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 ο κ. Καρβούνης ανέφερε ότι «μια τέτοια προσφυγική κρίση, όπως αυτή που ζούμε, δεν υπήρξε ποτέ μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεν υπάρχει προηγούμενο. Ποτέ δεν έχουμε ζήσει αυτό το πράγμα. Λαμβάνονται μέτρα τα οποία είναι επείγοντα και επειδή η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή, για να υποδεχόμαστε τους ανθρώπους αυτούς με μια πιο ανθρώπινη κατάσταση. Φυσικά δεν θα είναι μια μόνιμη λύση... Ακόμα είναι θολό το πώς ακριβώς θα γίνει» συμπλήρωσε.

«Δεν θέλουμε να χτίσουμε νέα σπίτια, την στιγμή που έχουμε άλλα άδεια, τα οποία ίσως είναι κατάλληλα για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι για ένα μικρό διάστημα, με την οικονομική ενίσχυση της ΕΈ. Άλλες 50.000 θέσεις θα γίνουν στα Βαλκάνια, στις χώρες που περνούν οι πρόσφυγες. Είναι γεγονός ότι η Ελλάδα επωμίζεται ένα πολύ μεγάλο βάρος και γι' αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να την στηρίξει όσο την στηρίζει και ακόμα περισσότερο».

Κομισιόν: δεν θα είναι θέσεις "μονιμης διαμονής"

Οι 50.000 θέσεις φιλοξενίας προσφύγων που θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα ως το τέλος του χρόνου, «δεν αποτελούν θέσεις μόνιμης διαμονής», επισήμανε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτρό.

Η εκπρόσωπος εξήγησε ότι από τους 50.000 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα ένα ποσοστό θα μετεγκατασταθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ, ένα άλλο ποσοστό θα επιλέξει ενδεχομένως να ακολουθήσει την οδό αίτησης ασύλου στην Ελλάδα, ενώ όσοι εξ' αυτών δεν έχουν δικαίωμα ασύλου θα κρατούνται έως ότου επιστρέψουν στις πατρίδες τους.

Αναφορικά με τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων (hotspots), η Ν. Μπερτρό ανέφερε ότι μόνο δύο είναι προς το παρόν λειτουργικά. Το ένα στη Λαμπεντούζα της Ιταλίας (τρέχουσα χωρητικότητα 500 θέσεις), ενώ αναμένεται να λειτουργήσουν άλλα πέντε κέντρα στη χώρα. Το δεύτερο υπό λειτουργία hotspot βρίσκεται στη Λέσβο (τρέχουσα χωριτικότητα 700 θέσεις), ενώ ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να λειτουργήσουν στην Ελλάδα άλλα τέσσερα.