X

Δεν τα βρήκαν οι αγρότες με τον Αλεξιάδη

Άκαρπη η συνάντηση με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις και κατεβαίνουν στην Αθήνα με τα τρακτέρ τους.

Ant1news

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με μπλόκα στους δρόμους της περιφέρειας αλλα και συλαλλητήριο στην Αθήνα, δηλώνουν οι αγρότες, αντιπροσωπεία των οποίων συναντήθηκε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.

Κατά τη συνάντηση ο κ. Αλεξιάδης τους άκουσε με προσοχή, όμως στο τέλος τούς είπε ότι κανονικά θα προχωρήσει η αύξηση φορολογίας στο αγροτικό εισόδημα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Πανελλαδικής Επιτροπής Αγροτών, Θεόδωρος Παπακωνσταντίνου, ο κ. Αλεξιάδης τους είπε ότι η φορολογία θα αυξάνεται σταδιακά κανονικά από το 2016, ενώ και για την προκαταβολή θα φθάσει στο 50%.

«Προσπαθήσαμε να μάθουμε στον υπουργό να μιλάει και κυρίως να καταλαβαίνει τη γλώσσα των αγροτών, οι υπουργοί μιλούν με αριθμούς», δήλωσε μετά το πέρας της περίπου δίωρης συνάντησης ο κ. Παπακωνσταντίνου, προαναγγέλλοντας συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, τις επόμενες ημέρες. Οι τελικές αποφάσεις βέβαια θα ληφθούν αφού ενημερωθούν για τα αποτελέσματα της συνάντησης, οι κατά τόπους Ενώσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έκοψε σχεδόν κάθε προσδοκία αλλαγών σε όσα προβλέπονται για τους αγρότες στο Μνημόνιο.

Ωστόσο, ανοιχτό, παραμένει το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποια διαφοροποίηση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ενώ η κυβέρνηση φέρεται να επιδιώκει ελάφρυνση –μετά την αύξηση- των φορολογικών βαρών μέσω της διεύρυνσης των εκπιπτόμενων δαπανών. Σε αυτό το πεδίο, αναμένεται να ξεκινήσει διάλογος ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αγρότες.

 

Κατά τα λοιπά, ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία αύξησης της προκαταβολής φόρου ενώ  έχει δρομολογηθεί και η σταδιακή κατάργηση των επιστροφών φόρου για το αγροτικό ντίζελ.

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα της φορολογίας της αγροτικής γης , με τον κ. Παπακωνσταντίνου να  μεταφέρει την πρόθεση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών να συζητηθεί το θέμα στις αρχές του 2016, στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης αναμόρφωσης του ΕΝΦΙΑ.

Νωρίτερα οι αγρότες της Κρήτης έστειλαν μήνυμα  στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην επιβολή των μέτρων που έχει εξαγγείλει για τον κλάδο τους.

Το ραντεβού των αγροτών από όλο το νησί δόθηκε έξω από το Παγκρήτιο Στάδιο κι η συμμετοχή ήταν τόσο μεγάλη που οι δρόμοι στο Γιόφυρο «μπλόκαραν» από τα τρακτέρ και τα αγροτικά οχήματα. Μετά από απόφαση του συντονιστικού τους οργάνου ξεκίνησαν μια μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης περνώντας από κεντρικές οδούς με προορισμό την πλατεία Ελευθερίας και τα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης.