X

Το βασικό σενάριο για τα τέλη κυκλοφορίας

Πότε θα οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για τις αλλαγές και πότε αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxisnet τα ειδοποιητήρια. Τι μελετά το οικονομικό επιτελείο.

Ant1news

Έως την ερχόμενη Δευτέρα πιθανώς να έχουν αναρτηθεί στο taxisnet τα νέα τέλη κυκλοφορίας προκειμένου να αρχίσει η πληρωμή τους από τους ιδιοκτήτες οχημάτων.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να οριστικοποιήσει σήμερα ή το αργότερο αύριο τις αλλαγές που θα γίνουν από φέτος στα τέλη κυκλοφορίας τις οποίες και θα στείλει στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ στόχος είναι να διορθωθούν οι «αδικίες» που έχουν εντοπιστεί στον υπολογισμό των τελών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό κριτήριο για την αλλαγή στον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας των ΙΧ ηλικίας έως 5 ετών, που σήμερα υπολογίζονται με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους, θα είναι η λιανική τιμή τους κατά το χρόνο που αποκτήθηκαν.

Το επικρατέστερο σενάριο κάνει λόγο για αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και η λιανική τιμή τους ήταν κατά το χρόνο ταξινόμησής τους πάνω από 40.000 ευρώ ενώ υπάρχει και δεύτερο, δυσμενέστερο,  σενάριο για όριο αξίας πάνω από 30.000 ευρώ. 

Σε αυτές τις κατηγορίες οχημάτων η αύξηση στα τέλη θα είναι σημαντικές, ίσως και διπλάσιες, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες.

Μειώσεις στα τέλη θα αφορούν κυρίως οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών,  μεγάλου κυβισμού. Πρόκειται κυρίως για οχήματα χαμηλής πλέον εμπορικής αξίας που επιβαρύνονται με πολύ υψηλά τέλη.

Αυτό που προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο είναι το τι πρέπει να γίνει με τα οχήματα που σήμερα απαλλάσσονται από τα τέλη, δηλαδή ΙΧ που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Γι αυτές τις περιπτώσεις εξετάζεται το κατέβασμα του ορίου απαλλαγής από τα 100 στα 80 γραμμάρια με την επιβολή συμβολικού τέλους 30 έως 50 ευρώ στα οχήματα που εκπέμπουν από 80 έως 99 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.

Όπως τονίζουν αρμόδια στελέχη, μετά την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων οι φορολογούμενοι θα έχουν επαρκή χρόνο στη διάθεσή τους για να προγραμματίσουν την εξόφληση καθώς η προθεσμία για όλους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου.