X

Νέα “κόντρα” για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας

Σφοδρά πυρά από την αντιπολίτευση για την καταβολή της πρώτης δόσης, ενώ αναζητούνται ισοδύναμα για σειρά μέτρων. Τι απαντούν πηγές του ΥΠΕΘΑ.

Ant1news

Άλλον έναν κύκλο σκληρής πολιτικής αντιπαράθεσης της αντιπολίτευσης με την Κυβέρνηση πυροδοτεί η συμφωνία που υπέγραψε από μήνες η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας – που είναι ηλικίας 35 ετών - μέσω απευθείας ανάθεσης σε αμερικανική εταιρεία, με σύμβαση ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ .

Αφορμή στάθηκε η υποχρέωση της Ελλάδας για καταβολή της πρώτης δόσης, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, στην οποία προχώρησε το Δημόσιο.

Τα πυρά τους έχουν εξαπολύσει υψηλόβαθμα στελέχη της Νέας  Δημοκρατίας, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι έναντι των κοινωνικών αναγκών, προτάσσει την εξυπηρέτηση "επιζήμιων συμβάσεων".

Το Ποτάμι εγκαλεί την Κυβέρνηση ότι δίνει 40 εκατομμύρια για εξοπλιστικά «την ώρα που αναζητούνται ισοδύναμα για την μη επιβολή του ΦΠΑ στην εκπαίδευση», ενώ σκληρή είναι και η κριτική του ΚΚΕ, που πέραν της κοινωνικής διάστασης, τονίζει ότι όλα γίνονται για να ικανοποιηθούν κελεύσματα του ΝΑΤΟ.

Σε νέα δήλωση του ο Γραμματέας της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρολου πυροβολεί ξανά την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι "ενώ επικαλούνται 2 μήνες τώρα ταμειακά ελλείμματα και δεν καταβάλουν τα Οικογενειακά Επιδόματα, βρήκαν 40 εκ. δολ.για να ενεργοποιήσουν τη ζημιογόνα Σύμβαση των 500 εκ. δολ. για τα λεγόμενα «σαπάκια». Ο κ. Καμμένος κάνει τη «δουλειά» του. Δεν έχουμε όμως ακούσειαπό το ΣΥΡΙΖΑ,τον κ. Τσίπρα και τους βουλευτές του, να εκφράσουν ούτε ένα ερωτηματικό. Τι γίνεται κύριοι συνάδελφοι;".

Τι απαντά ο Καμμένος

Απαντώντας, στενοί συνεργάτες του Υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου, επιστρέφουν τα πυρά στους επικριτές τους, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αντιλαμβανόμαστε τη μήνη του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κατά των εσωκομματικών αντιπάλων του, όπως και τη στάση του κ. Ανδρέα Λοβέρδου κατά της κ. Φώφης Γεννηματά (ΑΝΥΕΘΑ όταν υπεγράφη η απόφαση του ΚΥΣΕΑ) και του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου που υπέγραψε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για τα αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας P3».

Συμπληρώνουν ότι σχετικές αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ έχουν υπογραφεί και από προηγούμενες κυβερνήσεις και καταλήγουν με το εξής μήνυμα προς τα στελέχη της αντιπολίτευσης «θέλουμε να τους παρακαλέσουμε να μην εμπλέκουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε μικροπολιτικές διαφορές, όπως έκαναν ανεπιτυχώς με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ».