X

Αναζητείται ο νέος Συνήγορος του Πολίτη

“Χήρεψε” η θέση, καθώς βάσει του τελευταίου νομοσχεδίου, υποχρεώνεται να αποχωρήσει από το αξίωμα η Καλλιόπη Σπανού.

Ant1news

Σε αναζήτηση προσωπικότητας με αυξημένο κύρος, που θα οριστεί ως ο νέος Συνήγορος του Καταναλωτή βρίσκεται η Κυβέρνηση, δεδομένου ότι η θέση «χήρεψε» μετά την υπερψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές συχνότητες.

Βάσει αυτού, υποχρεώνεται να αποχωρήσει από την θέση της Συνηγόρου του Πολίτη η Καλλιόπη Σπανού, καθώς η θητεία της έληξε βάσει διάταξης του προσφάτως ψηφισμένου νόμου.

Η Καλλιόπη Σπανού εξελέγη Συνήγορος του Πολίτη κατ΄ επιλογήν της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής τον Μάιο 2011. Ήταν αναπληρώτρια Συνήγορος του Πολίτη κι εξελέγη ως κύρια Συνήγορος για το υπόλοιπο της θητείας του παραιτηθέντος προκατόχου της, Γιώργου Καμίνη.

 

Η θητεία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, παρατάθηκε σύμφωνα με διατάξεις του νόμου 4055/2012 για μέλη των Ανεξαρτήτων Αρχών που δεν είχαν συμπληρώσει 8ετία από την αρχική τους τοποθέτηση και μέχρι τη συμπλήρωση της οκταετίας αυτής.

Ο πρόσφατος νόμος 4339/2015 καταργεί την εν λόγω διάταξη κι έτσι υποχρεούνται να αποχωρήσουν από την θέση τους όλα τα μέλη των Ανεξάρτητων Αρχών, των οποίων η αρχική θητεία έχει λήξει.

Πλέον η Κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση του νέου Συνηγόρου του Πολίτη, για το πρόσωπο του οποίου δύνανται να υποβάλλουν προτάσεις οι Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων, οι Συνελεύσεις των ΤΕΙ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων.

Οι όποιες εισηγήσεις γνωστοποιούνται από τον Υπουργό Εσωτερικών στον Πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τις κοινοποιεί στην Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία προβαίνει στην τελική επιλογή.

Μέχρι την ανάδειξη του διαδόχου της Καλλιόπης Σπανού, χρέη Συνηγόρου του Πολίτη θα εκτελεί ο Βοηθός Συνηγόρου, Βασίλειος Καρύδης, ο οποίος είναι Νομικός-Εγκληματολόγος και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.