X

Στην Αθήνα για όλα τα “αγκάθια” o Μοσκοβισί

Στην ατζέντα του ΦΠΑ, «κόκκινα δάνεια» κι όλα τα "καυτά" μέτωπα για την αξιολόγηση. Τι μήνυμα έστειλε για χρέος και τράπεζες, μετά το ραντεβού στο Μαξίμου.

Ant1news

Με την συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, ξεκίνησε επισήμως η διήμερη επίσκεψη στην Αθήνα του Επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος θα έχει κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη, ώστε να ενημερωθεί για την πρόοδο στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος.

Ψηλά στην ατζέντα θα βρεθούν όλα τα "αγκάθια", όπως η επιβολή ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και η διευθέτηση των "κόκκινων δανείων", πεδίο όπου έχιε επέλθει "ρήξη" Κυβέρνησης-δανειστών στην πρόσφατη διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των κλιμακίων. Η Κυβέρνηση, διά της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία μίλησε στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα", τονίζει ότι "η λύση θα είναι πολιτική".

Ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε λίγο μετά τις 17:30 τον Επίτροπο Οικονομικών, με τον οποίο συζήτησαν για όλα τα ανοιχτά μέτωπα που απομένει να κλείσουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, ρίχνοντας βάρος στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην υποβοήθηση της ανάπτυξης, όπως ανέφερε και στο Twitter o εκπρόσωπος του κ. Μοσκοβισί, Olivier Bailly.

 

Περίπου μία ώρα αργότερα, σε δηλώσεις του, εξερχόμενος του Μαξίμου, ο κ. Μοσκοβισί επεσήμανε ότι όλοι στέκονται "στο πλευρό της Ελλάδας", τονίζοντας με έμφαση ότι "είναι ρεαλιστική μια συζήτηση για το ελληνικό χρέος", σημειώνοντας παράλληλα με έμφαση ότι "πρέπει να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους".

Αμέσως μετά αναχώρησε για το Υπουργείο Οικονομικών, όπου έχει συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, μετά το τέλος της οποίας αναμένονται δηλώσεις και πιό αναλυτικό "δείγμα" των θέσεων του Επιτρόπου, ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Γιώργο Κατρούγκαλο για το "καυτό μέτωπο" του Ασφαλιστικού.  

Σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα πάντως, ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι υπάρχουν «σκληρές αποφάσεις» που πρέπει να ληφθούν «ως το τέλος της χρονιάς» από την ελληνική Κυβέρνηση, ως προϋπόθεση για να συνεχίσει να λαμβάνει κεφάλαια από τους διεθνείς πιστωτές της.

"Προ-μήνυμα" μέσω Βρυξελλών

Την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος, υπογράμμισε σήμερα από τις Βρυξέλλες η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί.

Όπως είπε η Μπράιτχαρτ, η αξιολόγηση των προαπαιτούμενων βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, αλλά αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ενώ σε ότι αφορά την εκταμίευση της δόσης των 2 δις ευρώ, απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας ότι αυτό είναι ένα θέμα που θα συζητηθεί στο Εuroworking Group και στο Eurogroup της Δευτέρας.