X

Τριήμερο πένθος στη Μυτιλήνη για τους πρόσφυγες

Η Λέσβος τιμά τη μνήμη των προσφύγων και επιχειρεί να αφυπνίσει την παγκόσμια κοινότητα. Δηλώσεις σοκ από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης. Αύριο η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων.

Ant1news

«Θέλοντας να αφυπνίσει την ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια κοινότητα, η οποία παρακολουθεί ανήμπορη να δώσει λύση σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση», ο Δήμος Λέσβου κηρύσσει τριήμερο πένθος «στη μνήμη των θυμάτων του ειδεχθούς και αποτρόπαιου εγκλήματος που συντελείται καθημερινά, από τους αδίστακτους λαθρέμπορους διακινητές».

Προκειμένου δε να τιμήσει τη μνήμη των αδικοχαμένων προσφύγων καλεί το λαό της Λέσβου να συμμετέχει μαζικά την Τετάρτη στις 5.00 το απόγευμα στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα της Μυτιλήνης, στην τέλεση μιας προσευχής από τον Μητροπολίτη Μυτιλήνης και εκπροσώπους όλων των Εκκλησιών.

Όπως σημειώνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του Δήμου Λέσβου «με αυτή την άκρως συμβολική κίνηση, θέλουμε να δείξουμε σε όλο το κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σύγχρονων δουλεμπόρων-εγκληματιών και υπέρ της επέμβασης για την πάταξη της δολοφονικής δράσης τους».

Η απόφαση αυτή του Δήμου Λέσβου ελήφθη λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις σοκ του Μητροπολίτη Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου Ιακώβου, ο οποίος ενημέρωσε ότι λόγω έλλειψης χώρου ταφής των προσφύγων που χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο, οι σοροί στοιβάζονται σε κοντέινερ-ψυγείο.  O Σεβασμιώτατος πρόσθεσε ότι στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος ταφής και αυτή την ώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20-25. Όπως είπε, γίνεται προσπάθεια σε συνεργασία με τον δήμο και τον διοικητή του νοσοκομείου, να δοθεί μέρος του κτήματος που είναι δίπλα στο κοιμητήριο, συνολικής έκτασης 15 στρεμμάτων.

Εξάλλου, αύριο το πρωί αναχωρούν από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» οι πρώτοι πρόσφυγες με προορισμό το Λουξεμβούργο. Συγκεκριμένα, έξι οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ, θα ταξιδέψουν στο Λουξεμβούργο 

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας την Πέμπτη θα υποδεχθεί τον Μάρτιν Σουλτς στη Λέσβο, ώστε να παρακολουθήσουν από κοντά τις τιτάνιες προσπάθειες για τη διάσωση των προσφύγων. Άλλωστε, η Λέσβος ήταν το σημείο εισόδου στην Ελλάδα των 30 προσφύγων που έχουν επιλεγεί για να μετεγκατασταθούν.