X

Οργή Ποντίων για τις δηλώσεις Φίλη

Θύελλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει η δήλωση του Υπουργού Παιδείας για τη γενοκτονία των Ποντίων. Σε συγκέντρωση στο Σύνταγμα καλεί η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος.

Ant1news

Πανελλήνιος σάλος από όσα είπε για την γενοκτονία των Ποντίων ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με βουλευτές της ΝΔ να ζητούν την αποπομπή του αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής να αφήνει «ακάλυπτο» τον Υπουργό, ενώ επικριτική ανακοίνωση υπήρξε σήμερα και από Το Ποτάμι.

Την ίδια ώρα η  Ποντιακή ομοσπονδία Ελλάδος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος.

Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Χριστίνα Σαχινίδου μιλώνστας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ανάφερε ότι «την προσωπική του άποψη την ξέρουμε εδώ και χρόνια. Από τη θέση του υπουργού παιδείας θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός. Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

«Ο κ.Φίλης δεν γνωρίζει ότι ήταν ένα προμελετημένο έγκλημα;» αναρωτήθηκε η κα Σαχινίδου περιγράφοντας τα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος των Ποντίων.

«Τι άλλο για τον κ. Φίλη αποδεικνύει ότι αυτό που έγινε τότε ήταν γενοκτονία;» συμπλήρωσε και τόνισε «γνωρίζει ο κ. Φίλης ότι η Βουλή το 1994 πήρε μια ομόφωνη απόφαση; Και κάθεται στα έδρανα ακόμη αυτής της Βουλής;»

Αν και οι δηλώσεις του Υπουργού Παδείας προκάλεσαν την εντονότατη αντίδραση των κομμάτων ακόμη και των ΑΝΕΛ, το Μαξίμου "υψώνει" ασπίδα αναφέροντας οτι "είναι εκπεφρασμένη η θέση του Κοινοβουλίου για το θέμα της Γενοκτονίας των Ποντίων, όπως και της Κυβέρνησης. Παρ´ όλα αυτά ο καθένας έχει το δικαίωμα να διατυπώνει προσωπικές απόψεις επιστημονικού χαρακτήρα". 

Κι ενώ ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας, μετά το σάλο που προκλήθηκε, ξεκαθαρίζει μέσω κύκλων του ότι, πρόκειται για προσωπική του άποψη, συνεργάτες του Μαξίμου αφήνουν αιχμές κατά της Νέας Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση "επιχειρεί να δημιουργήσει θόρυβο για λόγους εντυπώσεων σε σχέση με τα εσωκομματικά της".