X

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την αποπομπή του Φίλη από την κυβέρνηση

Επίκαιρη ερώτηση Βορίδη προς τον Πρωθυπουργό. Μήνυση καταθέτουν βουλευτές της Χρυσής Αυγής. Οργή των Ποντίων κατά του υπουργού Παιδείας.

Ant1news

Πανελλήνιος σάλος έχει ξεσπάσει από όσα είπε για την γενοκτονία των Ποντίων ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με βουλευτές της ΝΔ να ζητούν την αποπομπή του, βουλευτές της Χρυσής Αυγής να απειλούν με μηνύσεις, ενώ επικριτική ανακοίνωση εξέδωσε το Ποτάμι.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα με θέμα την αμφισβήτηση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από τον Υπουργό Παιδείας, κατέθεσε ύστερα από συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ο βουλευτής Αττικής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης.

Στην επίκαιρη ερώτηση αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η δήλωση του κ. Φίλη «προφανώς ήδη αξιοποιείται από την τουρκική πολιτική για να αποδυναμώσει την επιχειρηματολογία περί γενοκτονιών που έχει διαπράξει το Τουρκικό Κράτος που αναπτύσσεται διεθνώς και επομένως έβλαψε ευθέως και αμέσως τους στόχους της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία πιέζει την Τουρκία να αναγνωρίσει την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας».

«Ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός: Θα αποπέμψετε τον ανωτέρω υπουργό από την Κυβέρνηση;» καταλήγει η επίκαιρη ερώτηση του κ. Βορίδη.

Με μηνύσεις απειλούν τον Φίλη βουλευτές της Χρυσής Αυγής

Ένταση επικράτησε το πρωί στη Βουλή, όταν ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, ανακοίνωσε ότι οι ποντιακής καταγωγής  βουλευτές του κόμματος θα καταθέσουν μήνυση εναντίον του υπουργού Παιδείας για τις δηλώσεις που έκανε για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

Η τοποθέτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος είπε: «Δεν ανεχόμαστε κανένα φασιστικό μόρφωμα να υπερασπίζεται τους Έλληνες Ποντίους. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ούτε αναίρεση της γενοκτονίας».

Το Ποτάμι για Φίλη: Να σταματήσει τις «κοκορομαχίες» και να ασχοληθεί με τα ΑΕΙ

«Κομματικές σκοπιμότητες» βλέπει το Ποτάμι πίσω από τη δήλωση του Νίκου Φίλη για τη γενοκτονία των Ποντίων, ενώ τονίζεται ότι είναι «ολέθριο σφάλμα να επιχειρούμε να λύσουμε ιστορικά ζητήματα στην τηλεόραση και μάλιστα με ιδεολογικούς όρους».

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε επικρίθηκε η στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα τα προηγούμενα χρόνια, ενώ καλείται ο Υπ. Παιδείας να «αφήσει τις “κοκορομαχίες” και να ασχοληθεί επιτέλους με τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια που η ανικανότητα και οι ιδεοληψίες των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα έχουν φέρει στα όρια της διάλυσης».

 

Στο πλευρό του Φίλη η Ρεπούση

Η καθηγήτρια Ιστορίας του ΑΠΘ και πρώην βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μαρία Ρεπούση, επισημαίνει πως δεν μπορεί να «απαγορεύεται» στους πολίτες, ακόμα και στους πολιτικούς, να έχουν συγκεκριμένη άποψη για κάποιο ιστορικό θέμα και χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη» τη διάταξη του νόμου που επιφέρει ποινές σε όσους αρνούνται αναγνωρισμένες από τη Βουλή γενοκτονίες.

«Τι δουλειά έχουν τα κοινοβούλια να αποφαίνονται για το παρελθόν; Αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, διότι τα εθνικά κοινοβούλια -δεν μιλάω για τα διεθνή φόρα, ούτε για τον ΟΗΕ-, δεν έχουν δουλειά να αποφαίνονται για το ιστορικό παρελθόν. Υπάρχει η ιστορική επιστήμη η οποία ερευνά, συμπληρώνεται, αλλάζει μέσα στα χρόνια και έχει να κάνει με τη διατήρηση του ιστορικού παρελθόντος, δηλαδή με το να το καθιστά κάθε φορά ζωντανό», δήλωσε η κ. Ρεπούση μιλώντας στον «Αθήνα 9.84».

Οργή Ποντίων κατά του υπουργού Παιδείας

Η Ποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 4 το απόγευμα στην πλατεία Συντάγματος. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων, Χριστίνα Σαχινίδου, ανέφερε για τον κ. Φίλη ότι «την προσωπική του άποψη την ξέρουμε εδώ και χρόνια. Από τη θέση του υπουργού παιδείας θα έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός. Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον».

«Τι άλλο για τον κ. Φίλη αποδεικνύει ότι αυτό που έγινε τότε ήταν γενοκτονία;» συμπλήρωσε και τόνισε «γνωρίζει ο κ. Φίλης ότι η Βουλή το 1994 πήρε μια ομόφωνη απόφαση; Και κάθεται στα έδρανα ακόμη αυτής της Βουλής;»