X

Μηδενικό ΦΠΑ στην εκπαίδευση αποφάσισε η κυβέρνηση

Βρέθηκε το ισοδύναμο που θα αντικαταστήσει τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Σήμερα οι ανακοινώσεις μαζί με τις αποφάσεις για τα τέλη και το επίδομα θέρμανσης.

Ant1news

Μετά από περίπου δύο μήνες αναζήτησης ισοδύναμων μέτρων για την αντικατάσταση του 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση έλαβε τις οριστικές της αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Οικονομικών αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει τη συμφωνία με την τρόικα για το οριστικό ξήλωμα του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και την αντικατάσταση του από ισοδύναμο το οποίο έχει γίνει δεκτό από την Τρόικα.

Πρόκειται για την επιβολή ειδικού τέλους 5 λεπτών του ευρώ στο τυχερό παιχνίδι ΚΙΝΟ του ΟΠΑΠ. Με την αύξηση, η τιμή της στήλης πρόκειται να αυξηθεί από τα 50 στα 55 λεπτά και να φέρει τελικά στα κρατικά ταμεία πρόσθετα φορολογικά έσοδα τα οποία ανέρχονται σε περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Αρμόδια στελέχη τονίζουν ότι με δεδομένη την εκτίμηση για την εισπρακτική απόδοση του μέτρου δεν χρειάζεται να αναζητηθούν πρόσθετα ισοδύναμα μέτρα προκειμένου να μην εφαρμοστεί τελικά ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η επιβολή του συγκεκριμένου τέλους δεν θα αντιμετωπίσει και νομικά ζητήματα.

Χθες κατατέθηκε τροπολογία στη Βουλή με την οποία παρατείνεται η έναρξη εφαρμογής του μέτρου έως τις 16 Νοεμβρίου με παράλληλη διαγραφή των προστίμων που επιβλήθηκαν από ορισμένες εφορίες σε επιχειρήσεις της ιδιωτικής εκπαίδευσης που δεν είχαν προχωρήσει σε δήλωση ένταξής τους σε καθεστώς ΦΠΑ.

Σήμερα, εκτός από το ισοδύναμο για τον ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, πρόκειται να ανακοινωθούν και οι τελικές αποφάσεις του ΥΠΟΙΚ για τα φετινά τέλη κυκλοφορίας καθώς και για τις αλλαγές στη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης.