X

Στο δρόμο προς το Eurogroup η Αθήνα

Τα τέσσερα ανοιχτά ζητήματα που πρέπει να λυθούν ως το Eurogroup της Δευτέρας. Τι φαίνεται να παίρνει το «δρόμο» του, τι μένει «ανοιχτό».

Ant1news

Μέχρι τη Δευτέρα πρέπει να κλείσουν όλα τα προαπαιτούμενα, ώστε να εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δις ευρώ. Η κυβέρνηση έχει χρονικό ορίζοντα το Eurogroup της 9ης Νοεμβρίου, κάτι που διεμήνυσε και ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Οι θεσμοί έλαβαν αργά το βράδυ της Τετάρτης τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη μη εφαρμογή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, με επίκεντρο τη φορολόγηση των τυχερών παιχνιδιών. Οι πληροφορίες την θέλουν να φτάνει κοντά στο 5%.

Ταυτόχρονα το οικονομικό επιτελείο είχε τηλεδιάσκεψη με τις Βρυξέλλες, σε μια ακόμα προσπάθεια σύγκλισης στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και ειδικά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς. Συζητήσεις υπήρξαν και για το τρίτο ανοιχτό θέμα, αυτό των ελάχιστων τιμών των γενόσημων φαρμάκων.

Τα παραπάνω τρία θέματα, καθώς και οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, είναι τα «καυτά» ζητήματα που επιτάσσεται να έχουν λυθεί μέχρι τη Δευτέρα. Το φλέγον, ωστόσο, θέμα των κόκκινων δανείων, που αποτελεί και το μεγαλύτερο «αγκάθι» των συζητήσεων, αν δε λυθεί, με θετικό για την Ελλάδα πρόσημο, θα παραπεμφθεί σε πολιτικό επίπεδο η συζήτηση. Κάτι που έχει εκφράσει τόσο η ελληνική πλευρά, όσο και αυτή των δανειστών.

Και καθώς όλα τα θέματα φαίνεται πως βαίνουν προς τη λύση τους, το Μαξίμου, πλέον, συζητά για το πώς θα έρθουν στη Βουλή. Δηλαδή, αν θα κατατεθούν τροπολογίες ή ένα νέο μίνι νομοσχέδιο.

Μετά τις παρεμβάσεις «σύνεσης» όσο αφορά στα χρονοδιαγράμματα από τον Πιέρ Μοσκοβισί, η Αθήνα στρέφει πλέον το βλέμμα της στη στάση του Βόλφανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup.