X

Το πένθος της Μυτιλήνης και το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της Liberation (Βίντεο)

«Κάθε μέρα δύο Αϊλάν» είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της γαλλικής εφημερίδας, με τη σοκαριστική φωτογραφία ενός ακόμα νεκρού παιδιού. Εκατοντάδες στο τρισάγιο της Λέσβου.

Ant1news

Με την εικόνα ενός νεκρού παιδιού που ξεβράζεται στη Μυτιλήνη κυκλοφορεί το σημερινό φύλλο της γαλλικής εφημερίδας Liberation. Ο τίτλος που συνοδεύει τη φωτογραφία του Έλληνα φωτογράφου Κωστή Νταντάμη, είναι «Κάθε μέρα δύο Αϊλάν» και στοχεύει τόσο στην αφύπνιση συνειδήσεων, όσο και στην αδιαφορία της Ευρώπης μπροστά στην τραγωδία των προσφύγων.

Στις ακτές της Λέσβου ξεβράζονται καθημερινά δεκάδες πτώματα ανθρώπων που φεύγουν από την Τουρκία, ψάχνοντας μια δεύτερη ευκαιρία για τη ζωή τους. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν φύγει από τον πόλεμο που μαίνεται στη Συρία και το Αφγανιστάν.

 

Οι κάτοικοι του νησιού, όπως και οι εκατοντάδες εθελοντές που έχουν επιδείξει το μεγαλείο της αλληλεγγύης συμμετείχαν, μαζί με τους χιλιάδες πρόσφυγες, στο τριήμερο πένθος που κήρυξε το νησί, για όσους δεν κατάφεραν να φτάσουν στην Ευρώπη, αφού πνίγηκαν στη θάλασσα. Ο αριθμός των νεκρών, όσο και η ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στο νησί, αποτυπώνονται στη δήλωση του Μητροπολίτη του, ο οποίος σημείωσε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος για να ταφούν οι νεκροί πρόσφυγες.

Χθες, Τετάρτη, τελέστηκε τρισάγιο στο Άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας, στην Επάνω Σκάλα, από τους Μητροπολίτες Μυτιλήνης και Κομοτηνής, αλλά και εκπροσώπους όλων των εκκλησιών.

 

 

Στην τελετή, εκτός των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, που σύσσωμη συμμετείχε, παραβρέθηκαν πολλοί γιατροί, εθελοντές, κάτοικοι του νησιού και πρόσφυγες, αλλά και δημοσιογράφοι.

 

 

Μετά το τέλος της τελετής, σειρά πήραν οι Σύροι που έψαλλαν με το μουσουλμανικό τρόπο στη μνήμη των θυμάτων. Ανάμεσά τους ήταν και συγγενείς των θυμάτων. Άνδρες που έχασαν τα παιδιά ή τις γυναίκες τους στο πρόσφατο πολύνεκρο ναυάγιο της Λέσβου.

 

 

«Σε αυτή την άκρως συμβολική κίνηση, θέλουμε να δείξουμε σε όλο το κόσμο ότι, ανεξαρτήτως θρησκεύματος και καταγωγής, στεκόμαστε όλοι ενωμένοι ενάντια στους εγκληματίες που στέλνουν καθημερινά στο θάνατο μητέρες και μικρά παιδιά. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε μια σιωπηλή συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά των σύγχρονων δουλεμπόρων – εγκληματιών και υπέρ της επέμβασης για την πάταξη της δολοφονικής δράσης τους» τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Λέσβου.