X

«Κόκκινα» δάνεια: Τι χωρίζει κυβέρνηση - δανειστές

Τα "παζάρια" μεταξύ κυβέρνησης - δανειστών λίγο πριν "κλειδώσει" η συμφωνία. Απροστάτευτο το 35% των νοικοκυριών.

Ant1news

Με αγωνία αναμένουν χιλιάδες δανειολήπτες την τελική συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία αναμένεται να «κλειδώσει» σήμερα.

Οι διαβουλεύσεις για τα κριτήρια υπαγωγής των «κόκκινων» δανειοληπτών στον νόμο Κατσέλη βρίσκονται σε εξέλιξη με τον Γ. Σταθάκη και τον Γ. Χουλιαράκη να παζαρεύουν προστασία για 2 στα 3 υπερχρεωμένα νοικοκυριά, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, ενώ για το περίπου 35% των νοικοκυριών που ουσιαστικά μένει στον αέρα έχουν πέσει στο τραπέζι προτάσεις περί «αναδόμησης» του Κώδικα Δεοντολογίας των Τραπεζών, μια συζήτηση που βρίσκεται ακόμα στην αρχή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η νέα πρόταση που φέρεται να έχει υποβάλει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών μειώνει το χάσμα απόψεων των τελευταίων μηνών.  Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Ανάπτυξης, θα καλύπτει περίπου το 65% των δανειοληπτών με κόκκινα στεγαστικά, από 72,4% που ήταν το δίχτυ προστασίας της προηγούμενης ελληνικής πρότασης. Οι δανειστές, κατά άλλους κύλους, μάλλον έχουν αναθεωρήσει για το ποσοστό των «κόκκινων» δανειοληπτών που δικαιούνται προστασία από τους πλειστηριασμούς, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως θα ανέλθει τελικά του 40% που υποστήριζαν προσφάτως.

«Χάσμα» στα εισοδηματικά κριτήρια

Διαφωνίες εξακολουθούν να υπάρχουν στο θέμα των αντικειμενικών αξιών. Η ελληνική πλευρά -βάσει εκτιμήσεων- έχει πέσει από τα 200.000 ευρώ στα επίπεδα των 150.000-180.000 ευρώ. Η τελευταία, επισήμως, γνωστή πρόταση των δανειστών αφορά σε κύρια κατοικία αντικειμενικής αξίας 120.000 ευρώ, αν και  σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης οι θεσμοί έκαναν λόγο για βελτιωμένη πρόταση η οποία κλείνει -σε κάποιο βαθμό- την ψαλίδα μεταξύ των δύο πλευρών. 

Μεγάλο αγκάθι αποτελούν και τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού μέχρι πρότινος υπήρχαν αποκλίσεις της τάξεως των 10.000 ευρώ, με την ελληνική πλευρά να προτείνει ετήσιο εισόδημα έως 35.000 ευρώ και τους δανειστές να αντιπροτείνουν 8.180 ευρώ για άγαμο, 13.917 ευρώ για ζευγάρι χωρίς παιδιά και προσαύξηση 3.350 ευρώ για κάθε παιδί έως τρία παιδιά.