X

Καθ΄οδόν αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ άνω των 1.400 κυβικών

Αλλά και μειώσεις τελών για ΙΧ ηλικίας άνω των 5 ετών και πάνω από ένα όριο κυβισμού.

Ant1news


Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη φαίνεται πως θα βάλλουν, εφέτος, όσοι απέκτησαν από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά αυτοκίνητο άνω των 1.400 κυβικών. Τα πρόσθετα έσοδα που θα προκύψουν από την αύξηση των τελών σχεδιάζεται να δοθούν ως μειώσεις σε ιδιοκτήτες ΙΧ ηλικίας άνω των 5 ετών και πάνω από ένα όριο κυβισμού.

Βασική αλλαγή στα αναμενόμενα νέα τέλη είναι η θέσπιση κριτηρίου κυβισμού στα οχήματα που έχουν ταξινομηθεί από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά. Η κλίμακα θα προβλέπει την επιβολή πρόσθετου τέλους κυκλοφορίας για τα οχήματα άνω των 1.400 κυβικών. Ως εκ τούτου επιβάρυνση αναμένεται να έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων 1.600 κυβικών που καταβάλλουν μηδενικά τέλη, επειδή εκπέμπουν λιγότερους ρύπους από 100 γραμμάρια, ή τέλη που δεν ξεπερνούν τα 130 ευρώ.

Η δεύτερη αλλαγή που έρχεται είναι η μείωση των τελών κυκλοφορίας για οχήματα που τα τέλη τους υπολογίζονται με βάση τα κυβικά, όπως, επί παραδείγματι, τα δίλιτρα.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας να έχουν μηδενικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή να μην υπάρχει ούτε επιβάρυνση αλλά ούτε και ελάφρυνση συνολικά στους φορολογούμενους.