X

Eurogroup: "Στον αέρα" η δόση των 2 δις

Καμπανάκια από Σόιμπλε, Μοσχοβισί και Ντάισελμπλουμ. Ένα από τα "αγκάθια" τα κόκκινα δάνεια. Ανησυχεί η Ευρώπη και οι διεθνείς αγορές.

Ant1news

Με το βλέμμα στραμμένο στο Eurogroup βρίσκεται η Ελλάδα, καθώς τα θέματα «αγκάθια» παραμένουν στη διαπραγμάτευση. Τα ξένα ΜΜΕ δεν βλέπουν θετικό κλίμα στις Βρυξέλλες, ενώ εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να εκταμιευθεί σήμερα η υποδόση των 2 δις ευρώ.

Το Eurogroup είναι προγραμματισμένο για μετά τις 16.00 (ώρα Ελλάδος), με την κυβέρνηση να στέλνει μήμυμα ότι είναι έτοιμη για συμφωνία, προκειμένου να καταστεί εφικτή η έγκριση της εκταμίευσης, κάτι που φάνηκε και από τις χθεσινές τηλεφωνικές επαφές που είχε ο πρωθυπουργός με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Ένα από τα ανοιχτά ζητήματα είναι τα κόκκινα δάνεια, θέμα για το οποίο η Ελλάδα θα αναζητήσει «πολιτική λύση» όπως είπε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σταθάκης, καθώς η διαπραγμάτευση «έκλεισε τον κύκλο της», και πλέον αναζητείται ,ιδίως απο την Αθήνα, ένας ...έντιμος συμβιβασμός.

Ο Επιτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup διετύπωσε την άποψη πως «δεν είμαστε μακριά» από μια συμφωνία, αλλά χρειαζόμαστε «λίγο δρόμο ακόμα».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τόνισε ότι "έγινε πολλή δουλειά απο την Ελλάδα, αλλά...", σημειώνοντας ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ενημερωτικού χαρακτήρα.

Λίγο νωρίτερα, "βρισκόμαστε στη φάση όπου η τρέχουσα δόση ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν μπορεί να εκταμιευτεί, διότι δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα όλα τα ορόσημα", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην ενημέρωση του προς τους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο ενω την ίδια ώρα καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.

Τι γράφουν τα διεθνή ΜΜΕ

Κι ενώ η Γαλλία πιέζει για λύση στο σημερινό Eurogroup, μέσω του γάλλου υπουργού Οικονομικών, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του να επιτευχθεί συμφωνία  η Wall Street Journal επικαλούμενη ευρωπαίους αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν πρόκειται να δώσουν σήμερα το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Αντ αυτού, θα δοθεί προθεσμία για να υπάρξει συμφωνία για τα «κόκκινα» δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Για το τελευταίο θέμα δε, η κυβέρνηση καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για την επίτευξη ενός έντιμου συμβιβασμού που θα είναι διαχειρίσιμος πολιτικά, σε ότι αφορά τα όρια που θα ισχύσουν για όσους ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο όριο των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν, με την κυβέρνηση να έχει εκκινήσει από τις 35.000 ευρώ, αλλά να φέρεται διατεθειμένη να «πέσει» στις 30.000 και τους δανειστές να κάνουν λόγο για εισοδήματα 22 με 23 χιλιάδων ευρώ σε ετήσια βάση.

 

Το πρακτορείο Dow Jones Newswire, αναφέρει ότι οι δυο πλευρές ελπίζουν να φθάσουν σε συμφωνία σχετικά με τα εκκρεμή ζητήματα μέχρι την Τετάρτη, καθώς ήδη στα θέματα των 100 δόσεων και των φαρμάκων υπάρχει πρόοδος, σε αντίθεση με το θέμα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Αυτή η καθυστέρηση φαίνεται ότι δεν αρέσει καθόλου στον πρόεδρο της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος «κουνά το δάχτυλο» στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, δεν πρόκειται να υπάρξουν χρήματα.

Η γερμανική εφημερίδα Die Welt, από πλευράς της, υποστηρίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ενδέχεται να καταλήξουν σε μια συμφωνία κατά τη σημερινή τους σύνοδο στις Βρυξέλλες, αλλά δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση. «Αυτό οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ένα νέο χαρτί στις διαπραγματεύσεις, με τη σύνδεση της προσφυγικής κρίσης με τις συζητήσεις για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Πλέον ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει ένα μέσο να ασκήσει πίεση», τονίζει η Welt.

Η ρευστή αυτή κατάσταση έχει φέρει αναταραχή στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τους βασικούς δείκτες να «κατρακυλούν» μπροστά στο ενδεχόμενο αδιεξόδου στο Eurogroup. Σε περίπτωση αδιεξόδου σήμερα, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει εκ νέου το θέμα στην άτυπη Σύνοδο της Τετάρτης στη Μάλτα, με θέμα το προσφυγικό.