X

Μία εβδομάδα διορία για τα ανοιχτά μέτωπα

Τι ζητούν οι Βρυξέλλες για να εκταμιευθεί η υποδόση των 2 δις αλλά και τα 10 δις για τις τράπεζες. Αναμένουμε καλά νέα σε μία εβδομάδα, δήλωσε ο Τσακαλώτος.Τι είπε ο Σόιμπλε.

Ant1news

Μία εβδομάδα διορία έδωσε στην Ελλάδα το Eurogroup προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά ζητήματα «αγκάθια» και να μπορέσει η Αθήνα να λάβει την υποδόση των 2 δις ευρώ αλλά και τα 10 δις ευρώ για τις τράπεζες. O Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, σε σημερινές δηλώσεις ανέφερε ότι θέλει να εκταμιευτούν τα 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. 

Το Eurogroup κάλεσε τις ελληνικές αρχές να ολοκληρώσουν τα μέτρα που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων.

Το ποσό των 10 δις που βρίσκεται ήδη σε ξεχωριστό λογαριασμό του ESM μπορεί να μεταφερθεί στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) μόνο εφόσον έχουν εκπληρωθεί οι συμφωνηθέντες όροι, προειδοποιεί το Eurogroup, το οποίο μάλιστα ανέθεσε στην Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) να αξιολογήσει την εφαρμογή των προαναφερθέντων μέτρων το αργότερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά έχει μία εβδομάδα για να ολοκληρώσει τα εναπομείναντα θέματα του πρώτου πακέτου προαπαιτούμενων και να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με το χρηματοπιστωτικό τομέα. «Κατά κάποιο τρόπο είμαστε θύματα της επιτυχίας μας», ανέφερε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, διότι όπως εξήγησε, οι τράπεζες πρέπει τώρα να ανακεφαλαιοποιηθούν νωρίτερα από ότι ήταν αρχικά προγραμματισμένο.

«Διαπιστώθηκε πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις και το κλίμα είναι θετικό» εξήγησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ για να επισημάνει ωστόσο πως πρέπει όλα «να είναι στη θέση τους για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Από πλευράς του ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, έκανε λόγο για ικανοποιητική συνεργασία της Κομισιόν με τις ελληνικές αρχές, τονίζοντας πως ήδη έχουν γίνει πολλά, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα. Στο μέτωπο των προαπαιτούμενων έχει καλυφθεί το 80%, εξήγησε ο επίτροπος, κάνοντας σαφές πως η χώρα μας πρέπει να εργαστεί σοβαρά στην κατεύθυνση διευθέτησης του προβλήματος των «κόκκινων» δανείων.

«Οι πιστωτές απαιτούν γρήγορες μεταρρυθμίσεις για τα δισεκατομμύρια της βοήθειας», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Στο πρόγραμμα διάσωσης της υπερχρεωμένης Ελλάδας υπάρχουν καθυστερήσεις», επισημαίνει η εφημερίδα. Και εξηγεί ότι γι' αυτό τον λόγο οι πιστωτές αυξάνουν την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ανέβαλαν χθες την απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των δύο δισεκ. ευρώ, επισημαίνει το περιοδικό Der Spiegel. Στο άρθρο του με τίτλο: «Οι υπουργοί Οικονομικών καθυστερούν τη βοήθεια προς την Ελλάδα», το περιοδικό εξηγεί ότι παρόλο που επί εβδομάδες επικρατούσε ηρεμία αναφορικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, τώρα η κυβέρνηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπη με τους Ευρωπαίους πιστωτές.