X

Σάλος από τις καταγγελίες Πανούση

Ποιοί καλούνται στην Επιτροπή Θεσμών. Τι δηλώνουν Υπουργοί. Να πάρει θέση ο Τσίπρας ζητούν κόμματα κι ο Νικολόπουλος. Ποιόν αστυνομικό "ξηλώνει" ο Τόσκας και γιατί!

Ant1news

Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του Γιάννη Πανούση για  διασυνδέσεις εν ενεργεία βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με κατηγορούμενους σε υποθέσεις τρομοκρατίας.

Θέση για την υπόθεση παίρνουν πλέον βουλευτές αλλά και υπουργοί, ιδιαίτερα μετά το απόσπασμα που διέρρευσε από δικαστικές πηγές, από  μαγνητοφωνημένη συνομιλία που είχε την περασμένη Άνοιξη έγκλειστος στις φυλακές Κορυδαλλού με πολιτευτή του κυβερνώντος κόμματος για την υπόθεση των αποφυλακίσεων.

Η επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής αποφάσισε την κλήση του Γιάννη Πανούση και του διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, προκειμένου να εξετάσει τις καταγγελίες για σχέσεις των μελών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία.

Εν τω μεταξύ, αίσθηση προκαλεί το αιφνίδιο "ξήλωμα" του επικεφαλής των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ,  μετά απο αίτημα του Νίκου Τόσκα. Ο εν λόγω αξιωματικός χειρίστηκε υποθέσεις για τις οποίες έδωσε στοιχεία ο Γιαννης Πανούσης.

Απαντήσεις απο τον Τσίπρα ζητά ο Νικολόπουλος

Μείζον πολιτικό θέμα χαρακτηρίζει την υπόθεση Πανούση ο Νίκος Νικολόπουλος, ο οποίος με ερώτηση του στον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Τόσκα ζητά απαντήσεις για όλα όσα έχουν δει το φως της επικαιρότητας γύρω από το θέμα αυτό, ενώ κατά την προσέλευσή τους στη Βουλή, υπουργοί ρωτήθηκαν για τις καταγγελίες Πανούση.

Τι δηλώνουν οι υπουργοί

Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος είπε ότι πρόκειται για ένα «αστυνομικό μυθιστόρημα» που ο συγγραφέας του κατέθεσε τα ονόματα σε έναν συμβολαιογράφο.

Η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου ανέφερε ότι κατά την πολιτική της άποψη τέτοιες καταγγελίες έχουν ενδιαφέρον όταν κάποιος είναι υπουργός και πρόσθεσε ότι το θέμα θα ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη.

Πρόκειται για «αστυνομικές ιστορίες», ήταν το σχόλιο του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα.

Ο Νίκος Παρασκευόπουλος μιλώντας, στο Mega, στον απόηχο των καταγγελιών Πανούση, σημείωσε ότι ουδέποτε έγινε συζήτηση και διαπραγμάτευση για τα υπό διαπραγμάτευση νομοθετήματα και προέβαλε ως απόδειξη ότι, ο νόμος που προέκυψε περιείχε πολλές ρυθμίσεις που δεν συμφωνούσαν με τα αιτήματα κάποιων κρατουμένων, αιτία που προκάλεσε τις σε βάρος του επιθέσεις. «Άλλο θέμα είναι η νομοθεσία και το πως θα ετοιμαστεί και θα ψηφιστεί από τη Βουλή και άλλο ένα αίτημα που αφορά μια απεργία πείνας ή μια συνθήκη στις φυλακές» είπε σχετικά. Ερωτηθείς αν είναι υπέρ των συνομιλιών του κράτους με τους κρατούμενους, τόνισε ότι «κάποιος μπορεί να είναι έτοιμος να σκοτώσει άνθρωπο και μια συνομιλία μαζί του να οδηγήσει σε σωτηρία».

Το υπουργείο Δικαιοσύνης, εξάλλου, με ανακοίνωσή του διευκρινίζει πως "η εργασιακή σχέση του Παναγιώτη Λάμπρου, συνομιλητή των κρατουμένων, με το Υπουργείο υπό την ιδιότητα του μετακλητού υπαλλήλου έχει λήξει από 28/8/2015. Μετέχει, όμως, αμισθί σε ομάδα εργασίας που έχει ως στόχο την ανάπτυξη δομών υγείας στο σωφρονιστικό σύστημα και το έργο της οποίας ολοκληρώνεται στις 31/12/2015. Με την ιδιότητα αυτή, κατόπιν απόφασης του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης κ. Κωνσταντίνου Κοσμάτου, εγκρίθηκε  η μετάβαση του κ. Λάμπρου σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη (1/11/2015 – 3/11/2015) για δραστηριότητα που εμπίπτει στον παραπάνω σκοπό".

Πυρά απο την Αντιπολίτευση

Όι αποκαλύψεις Πανούση έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα. Η Νέα Δημοκρατία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Υπουργών για το θέμα σημειώνει ότι «η Κυβέρνηση είναι σε πανικό μετά τις αποκαλύψεις Πανούση», ενώ καλεί τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση για το θέμα. 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, διά του Θεόδωρου Παπαθεοδώρου υπογραμμίζει ότι «στην χώρα υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα δημόσιας ασφάλειας και λειτουργίας ευαίσθητων υπηρεσιών του Κράτους», συμπληρώνοντας ότι «ο Πρωθυπουργός οφείλει άμεσα να ενημερώσει τη Βουλή». 

Το Ποτάμι, μέσω του Σταύρου Θεοδωράκη, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, με την οποία καλεί τον Πρωθυπουργό να ερευνήσει τις καταγγελίες Πανούση.

Τι λέει ο συνομιλητής των κρατούμενων

Ο Πάνος Λάμπρου, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την υπόθεση στον focus fm τόνισε πως δεν πρόκειται να μπει σε καμιά συζήτηση που αφορά διαλόγους που δεν ξέρει από πού προήλθαν, αλλά ούτε και πως έφτασαν στα κανάλια. «Έχω συνομιλήσει με χιλιάδες ανθρώπους και δεν έχω ρωτήσει καν ποιο είναι το αδίκημα τους» δηλώνει το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας πως «η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να συνομιλεί με τους πάντες». «Έχω συνομιλήσει και με τον κ Τσοχατζόπουλο και έχω γράψει άρθρο για την υπόθεση της κ. Σταμάτη» αναφέρει, τονίζοντας πως «τα δικαιώματα δεν έχουν όρια. Δεν υπάρχει καμία σύνδεση ούτε δική μου, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, είμαστε πάντα με ανοιχτό το πρόσωπο και χωρίς κουκούλες δεν θα μας αφαιρέσει κανένας το δικαίωμα να υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα καθενός να προσέρχεται στα δικαστήρια» κατέληξε ο Πάνος Λάμπρου.

Αναφορικά με τις καταγγελίες του πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη για διασύνδεση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με την τρομοκρατία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε ότι «μεταξύ του κ. Πανούση και του κ. Τσίπρα, πιστεύω τον κ. Πανούση... Βεβαίως υπάρχει ζήτημα γιατί τα είπε τώρα».

Δεν ξέρω για τον κ. Μεϊμαράκη, αλλά εγώ σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να συγκυβερνήσω με ανθρώπους που εμπλέκονται με την τρομοκρατία» είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Ο κ. Πανούσης είπε ότι ο κ. Τσίπρας γνώριζε τα όσα γίνονταν. Για αυτό σας λέω ότι η Ελλάδα έχει μόνο μια λύση για να πάει μπροστά, να ρίξουμε γρήγορα την κυβέρνηση Τσίπρα» υποστήριξε.