X

Τα "κόκκινα" δάνεια κρατούν "ανοιχτή" τη συμφωνία

Βρέθηκε «χρυσή τομή» για τις 100 δόσεις. Τι θα ισχύσει με ΦΠΑ στην εκπαίδευση και γενόσημα. Αισιοδοξία για συμφωνία μέχρι την Κυριακή. Νέα συνάντηση το Σάββατο.

Ant1news

Τη συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επέλθει έως την Κυριακή συμφωνία στα θέματα που παραμένουν ανοικτά εξέφρασαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου μετά από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των Θεσμών.

Η νέα συνάντηση έχει προγραμματισθεί για το Σάββατο στις 14.00 και σύμφωνα με τα ίδια στελέχη αναμένεται να είναι πολύωρη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία πριν από το μεσημέρι της Κυριακής, καθώς νωρίς το απόγευμα της ημέρας αυτής αναμένεται να συνέλθει το Euro Working Group.

Σήμερα πάντως, σημαντικά ζητήματα που αποτελούσαν «αγκάθια» για τη συμφωνία έκλεισαν. Μεταξύ αυτών είναι οι 100 δόσεις, για τις οποίες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμένει το διάστημα των 30 ημερών αλλά το διάστημα αυτό θα σβήσει σταδιακά με ενδιάμεσους σταθμούς τον Ιούνιο 2016 και τον Δεκέμβριο του 2017. Το χρονικό περιθώριο, πριν φτάσει στη μία ημέρα, θα περιοριστεί σε 20 και 10 ημέρες.

Στο «μέτωπο» των γενοσήμων φαίνεται επίσης ότι υπάρχει συμφωνία για κλιμακωτή μείωση των τιμών, όπως και για τις αλλαγές με το ΤΧΣ για τις διοικήσεις των τραπεζών.

Τα φλέγοντα ζητήματα των πλειστηριασμών αλλά και των «κόκκινων» δανείων παραμένουν τα «αγκάθια» για τη συμφωνία. Οι δανειστές πάντως δεν ζητούν νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια αλλά μόνο στρατηγική, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την κατάθεση νομοσχεδίου «σκούπα» την ερχόμενη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Αθήνα το «κουαρτέτο» για να ολοκληρώσει τη λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα που πρέπει να ψηφιστούν προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την υποδόση του Νοεμβρίου ύψους 1 δις.

Εξάλλου, όσον αφορά στον ΦΠΑ στην εκπαίδευση, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχει υπάρξει συμφωνία για την κατάργησή του μέσω ισοδύναμων από την επιβολή τέλους στα τυχερά παιχνίδια

Τέλος, για το αγγελιόσημοοι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να μεταφέρει το θέμα της κατάργησής του στην επόμενη δέσμη προαπαιτούμενων, σε μια προσπάθεια να βρεθούν ισοδύναμα.