X

Κρίσιμη συνάντηση Τσακαλώτου - Σταθάκη με τους θεσμούς

Τι οδηγίες πήραν απο τον Πρωθυπουργό στο Μαξίμου. Ποιά "μέτωπα" έκλεισαν, ποιά "αγκάθια" μένουν στο τραπέζι. Κρίσιμο EWG την Κυριακή.

Ant1news

Συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα επέλθει έως την Κυριακή συμφωνία στα θέματα που παραμένουν ανοικτά εξέφρασαν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, μετά από το ραντεβού της Παρασκευής, των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Γιώργου Σταθάκη, με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Η νέα συνάντηση τους ξεκίνησε το μεσημέρι του Σαββάτου, και μέχρι αργά το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου να προειδοποιούν ότι η νύχτα θα είναι μακρά.

Στόχος είναι να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα και να υπάρξει συμφωνία πριν από το μεσημέρι της Κυριακής, δεδομένου ότι νωρίς το απόγευμα της ίδιας ημέρας αναμένεται συνεδρίαση του Euro Working Group, μέσω τηλεδιάσκεψης για την δόση των 2 δις ευρώ.

Το πρωί του Σαββάτου, στο Μέγαρο Μαξίμου, συνεκλήθη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό, στην οποία μετείχαν ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, στους οποίους ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις τελευταίες οδηγίες, με στόχο να υπάρξει συμφωνία για τα εναπομείναντα αγκάθια και να κλείσει η διαπραγμάτευση. 

Ποιά μέτωπα "έκλεισαν", ποιά μένουν "ανοιχτά"

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανοικτό παραμένει ουσιαστικά μόνο το θέμα των κόκκινων δανείων και των πλειστηριασμών, καθώς τα «μέτωπα» των 100 δόσεων, του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, των γενοσήμων, των αλλαγών στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών υπάρχει σημαντική προσέγγιση.

Ειδικότερα:

-Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, οι εκπρόσωποι των πιστωτών φέρεται να δέχονται τη σταδιακή μείωση του χρονικού διαστήματος (τώρα, ένας μήνας από τη λήψη ειδοποίησης για νέα ληξιπρόθεσμη εκτός ρύθμισης οφειλή), προκειμένου να βρεθεί ο οφειλέτης εκτός ρύθμισης. Τον Ιούνιο 2016 θα περιορισθεί στις 20 ημέρες και τον Δεκέμβριο 2016 στις 10 ημέρες και στη συνέχεια θα μηδενισθεί.

-Ως ισοδύναμο για τον ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, φέρεται να έχει συμφωνηθεί η επιβολή τέλους στον στοιχηματισμό.

-Για τα γενόσημα φάρμακα, έχει συμφωνηθεί η σταδιακή μείωση των τιμών τους, ενώ συμφωνία φαίνεται να έχει υπάρξει και στις αλλαγές όσον αφορά στο ΤΧΣ και τη διακυβέρνηση των τραπεζών.

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για πλειστηριασμούς και φάρμακα

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που βρίσκονται κοντά στη διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει εμπλοκή στο θέμα των πλειστηριασμών. Η συζήτηση γίνεται επί της ελληνικής πρότασης για προστασία του 58-60% των δανειοληπτών, χωρίς όμως να έχει απορριφθεί η συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν για προστασία του 45%-50%. Συνεχίζονται οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο για το θέμα των φαρμάκων.