X

“Θρίλερ” με ολονύχτιες διαπραγματεύσεις

Παραμένουν ανοιχτά ζητήματα, λίγες ώρες πριν την «ώρα μηδέν» για την εκταμίευση των 10+2 δις ευρώ. Σήμερα συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Τα κριτήρια που θα προστατεύουν τα δάνεια της μεσαίας τάξης για την πρώτη κατοικία  αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων είναι οι δύο εκκρεμότητες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία που θα ξεκλειδώσει την υποδόση των 2 δις αλλά και των 10 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Οι δύο πλευρές συνεδριάζαν όλο το Σαββατοκύριακο, με τον τελευταίο γύρο διαπραγματεύσεων να ξεκινά στις 22:30 το βράδυ της Κυριακής και να ολοκληρώνεται γύρω στις 5 τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί σε σημερινές της δηλώσεις ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκε «σημαντική πρόοδο»ς τις τελευταίες ημέρες στις διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των θεσμών, ωστόσο, όπως είπε η Κομισιόν «αναμένει περαιτέρω πρόοδο τις επόμενες ημέρες».

 Από την πλευρά του χθες, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε στείλει το μήνυμά του μέσω twitter, όπου έγραψε ότι αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, συμπληρώνοντας ότι το Euro Working Group θα συνεδριάσει την Τρίτη, προκειμένου να εγκρίνει την υποδόση, αλλά και τα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως ανέφερε κορυφαίος κυβερνητικός παράγων «το 25% των κόκκινων δανείων τελεί υπό προστασία ακόμα και με την πρόταση των θεσμών», αλλά μέχρι το ποσοστό δανείων που φτάνει το 58% και αφορά χορηγήσεις που κατευθύνθηκαν στη μεσαία τάξη αναζητείται πλέγμα κριτηρίων που «θα ξεσκεπάζει τους μπαταχτσήδες» όπως αναφέρθηκε από επίσης κορυφαίο παράγοντα.

Σε ό,τι αφόρα τα υπόλοιπα προαπαιτούμενα, που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποιηση, όπως η διοίκηση των τραπεζών και ο ρόλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχει επέλθει συμφωνία με τους δανειστές.

Το νέο ραντεβού κυβέρνησης-κουαρτέτου έχει οριστεί για τις 14:00.