X

Μία νεκρή από το σεισμό στην Λευκάδα

Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού. "Κόπηκαν" δρόμοι. Κατέρρευσε σπίτι στο Μεσολόγγι. Αισθητός στη μισή Ελλάδα. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Ant1news

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, είναι θύμα του σεισμού 6,1 ρίχτερ στη Λευκάδα. Η γυναίκα έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμοι, σύμφωνα με τον  αντιδήμαρχο Χρήστος Κατηφόρης.

Πολλά προβλήματα και στο χωριό Αθάνι που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική της Λευκάδας, η υπηρεσία προσπαθεί να προσεγγίσει το χωριό Αθάνι, όπου υπάρχει τραυματίας, ενώ έχουν εντοπιστεί προβλήματα σε σπίτια και σε εκκλησίες της περιοχής.

Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

Επίσης σημειώθηκε μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού στο Μεσολόγγι.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού.

 

 

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 9:00 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν 6,1 ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5χλμ. 

Tο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ανακοίνωσε αρχικά οτι ο σεισμός ήταν μεγάθους 5,6 βαθμών αλλα στη συνέχεια "ανέβασε" το μέγεθος στα 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους  6,7 Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας, σε υποθαλάσσιο χώρο.

Ο σεισμός έχει γίνει αισθητός -εκτός από τη Λευκάδα- την Ηλεία, την Ηγουμενίτσα, την Πτολεμαΐδα, την Κέρκυρα, τα νησιά του Ιονίου αλλά και στην Αττική.

 

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία.  Ισχυρός μετασεισμός 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ αναστάτωσε και πάλι τους κατοίκους. Ο νέος σεισμός είχε επίκεντρο μόλις 23 χιλιόμετρα από την πόλη της Λευκάδας και εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα. Νωρίτερα σημειώθηκαν κι άλλοι μετασεισμοί από 2,9 έως 4,1 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ.

 

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας Κώστα Παπαζάχο ένας σεισμός 6,1 -6,3 Ρίχτερ, όπως αυτός, είναι ένας τυπικός σεισμός για το ρήγμα της Λευκάδας και όπως τόνισε θα ακολουθήσουν σίγουρα αρκετοί μετασεισμοί.