X

Σεισμός 6,1 R χτύπησε την Λευκάδα - Νεκροί, τραυματίες και ζημιές

Δυο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Παιδιά ανάμεσα στους τραυματίες. Βίντεο από τη στιγμή του σεισμού. Κόπηκαν δρόμοι. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Ant1news

Δυο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους από τον σεισμό 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 9.10 το πρωί στη Λευκάδα, κι έγινε αισθητός στη μισή ηπειρωτική Ελλάδα. (Δείτε βίντεο)

Μία 60χρονη, στην Πόντη Βασιλικής, έχασε τη ζωή όταν ένας μεγάλος βράχος, αποκολλήθηκε από το βουνό και με δύναμη προσέκρουσε στο τοίχο του σπιτιού της, τον διαπέρασε και την τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι.

Άλλη μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο χωριό Αθάνι, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτο. Η 82χρονη γυναίκα καταπλακώθηκε από πέτρες όταν κατέρρευσε τμήμα της μάντρας της αυλής της.

Στο νοσοκομείο της Λευκάδας έχουν μεταφερθεί 4 τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά.Πρόκειται για ένα αγόρι 12 ετών από το χωριό Βασιλική, μια γυναίκα 88 ετών από το χωριό Πινακοχώρι, ένα αγόρι 10 ετών από την περιοχή της Λυγιάς και έναν άνδρα 45 ετών από τη Λευκάδα.

Σοβαρές είναι οι ζημιές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, νοτιοδυτικά της Λευκάδας. Σύμφωνα με τις πρώτες εικόνες από τη δημοτική ενότητα Απολλωνίων έχουν «κοπεί» οι παραλιακοί δρόμοι, σύμφωνα με τον  αντιδήμαρχο Χρήστος Κατηφόρης.Επίσης, έχουν σημειωθεί σοβαρές κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Νικήτα.

 

 

Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο χωριό Αθάνι, που βρίσκεται πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες της περιοχής. (Δείτε φωτογραφίες από το νησί)

 

Στο Μεσολόγγι, σημειώθηκε μερική κατάρρευση ενός ακατοίκητου σπιτιού ενω σοβαρές ζημιές καταγράφηκαν τόσο στην Ιθάκη όσο και στην Κεφαλονιά.

Δείτε βίντεο από τη στιγμή του σεισμού.

Η ισχυρή σεισμική δόνηση σημειώθηκε γύρω στις 9:00 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο σεισμός ήταν 6,1 ρίχτερ, με εστιακό βάθος 5χλμ. 

 

 

Tο Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο, ανακοίνωσε αρχικά οτι ο σεισμός ήταν μεγάθους 5,6 βαθμών αλλα στη συνέχεια "ανέβασε" το μέγεθος στα 6,5 Ρίχτερ.

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο ο σεισμός ήταν μεγέθους  6,7 Ρίχτερ.

 

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 13 χιλιόμετρα δυτικά της Λευκάδας, σε υποθαλάσσιο χώρο.

Ο σεισμός έχει γίνει αισθητός -εκτός από τη Λευκάδα- την Ηλεία, την Ηγουμενίτσα, την Πτολεμαΐδα, την Κέρκυρα, τα νησιά του Ιονίου αλλά και στην Αττική.

 

Έντονη είναι η μετασεισμική ακολουθία.  Ισχυρός μετασεισμός πάνω από 5 βαθμούς αναστάτωσε λίγο πριν από τις 11 και πάλι τους κατοίκους. 

 

"Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί για να μην έχουμε αυτά που υπήρξαν στην Κεφαλονιά" δήλωσε στο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ. Ο κ. Λέκκας είπε ότι μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί 20 μετασεισμοί πάνω απο 2,5 ρίχτερ με το μεγαλύτερο να είναι 5,1 στις 10:52. Στο νησί έχουν ήδη φτάσει κλιμάκια σεισμολόγων και μηχανικών, ενώ ο ΟΑΣΠ είναι σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα.

 

 

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης μέσω του προσωοπικού του λογαρισμού στο facebook κάνει λόγο για ενεργοποίηση του ρήγματος που έδωσε τους σεισμούς στην Κεφαλονιά και τονίζει ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

 

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» ανέφερε στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος. «Θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σώκο, ο σεισμός προέρχεται από το ρήγμα που ξεκινάει από την βορειοδυτική περιοχή της Λευκάδας και καταλήγει νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς και δίνει ισχυρούς σεισμούς, όπως αυτόν που σημειώθηκε το 2003.

Ειδικότερα, όπως ανέφερε «πρόκειται για ένα οριζόντιο ρήγμα και θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι συνηθισμένο να δίνει ανάλογους σεισμούς με τον σημερινό» για να συμπληρώσει ότι το φαινόμενο είναι υπό παρακολούθηση.

 

 

Στο νησί μεταβαίνει κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον υφυπουργό Υποδομών Παναγιώτη Σγουρίδη και τον γενικό γραμμάτεα Πολιτικής Προστασίας και τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, για επιτόπια αυτοψία. Επίσης αναμένεται και ο υποστράτηγος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Νικόλαος Νικολακόπουλος καθώς και άνδρες της ΕΜΑΚ από την Πάτρα και τα Ιωάννινα.

 

Μήνυμα στήριξης στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν έστειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζοντας και τα συλληπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων