X

Η Λευκάδα μετρά τις πληγές της

Δεκάδες οι μετασεισμοί στο νησί. Σε πλατείες πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας. Τι λένε οι σεισμολόγοι.

Ant1news

Συνεχίζεται η μετασεισμική δραστηριότητα στη Λευκάδα, ένα 24ωρο μετά το σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που άφησε πίσω του δύο νεκρούς και σοβαρότατες ζημιές τόσο στη Λευκάδα όσο και σε άλλα νησιά του Ιονίου όπως η Κεφαλονιά και η Ιθάκη ενώ οι σεισμολόγοι συστήνουν επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τo mylefkada.gr, καταγράφηκαν 64 μετασεισμικές δονήσεις διαφορετικής ισχύος μέσα σε 15 ώρες μετά τον κύριο σεισμό.

Η Λευκάδα παραμένει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τους κατοίκους να μετρούν τις πληγές τους.

Οι κάτοικοι της νοτιοδυτικής Λευκάδας, όπου σημειώθηκαν και οι περισσότερες ζημιές πέρασαν τη νύχτα στις πλατείες των χωριών.

Τις μεγαλύτερες ζημιές υπέστη το χωριό Αθάνι όπου σχεδόν το σύνολο των σπιτιών έχει υποστεί ζημιές, ακόμα και τα πιο καινούργια κτίρια, ενώ έχουν πέσει δύο εκκλησίες.

 

Η μεγάλη βλάβη στο δίκτυο υδροδότησης έχει σαν αποτέλεσμα η περιοχή από χθες το πρωί να μην έχει νερό και ξεκίνησε η διανομή εμφιαλωμένου. Πολλά σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές στην οικοσκευή και τις στέγες, ενώ έχουν εμφανίσει ρωγμές και στους τοίχους. Επίσης, μεγάλες είναι οι ζημιές σε εστιατόρια, καφέ- μπαρ στο τουριστικό χωριό Αθάνι που απέχει 2 χιλιόμετρα από την γνωστή παραλία των Ενγκρεμών. Σημειώνεται πως, ο δρόμος για την ακτή έχει υποστεί μεγάλη καθίζηση και οι ντόπιοι αναφέρουν πως «χάθηκαν οι Ενγκρεμοί».

Από νωρίς το πρωί, τεχνικά κλιμάκια καταγράφουν τις ζημιές σε σπίτια και επιχειρήσεις, ενώ έντονη είναι η παρουσία των δυνάμεων της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.

Από σήμερα, Τετάρτη, στο Δήμο και την Περιφέρεια θα λειτουργούν γραφεία για την εξυπηρέτηση των σεισμοπληκτων.

 

 «Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Ο κρατικός μηχανισμός είναι σε πλήρη ετοιμότητα» δήλωσε στο Αθηναικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Υποδομών Παναγιώτης Σγουρίδης αμέσως μετά την ολοκλήρωση της που πραγματοποιήθηκε αργά χθες τη νύχτα στη Λευκάδα.

Ο κ. Σγουρίδης, ο οποίος ηγείται κυβερνητικού κλιμακίου το οποίο από χθες επισκέπτεται τις σεισμόπληκτες περιοχές στην Ιθάκη και τη νοτιοδυτική Λευκάδα, επισήμανε πως ο πρωθυπουργός, έδωσε εντολή αμέσως μετά τον ισχυρό σεισμό να κινητοποιηθούν οι υπουργοί Ν.Τόσκας και Χρ. Σπίρτζης, για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να συγκροτηθεί το κυβερνητικό κλιμάκιο.

 

Από την πρώτη στιγμή, τόνισε ο υφυπουργός Υποδομών, ο κρατικός μηχανισμός απέδειξε πως μπορεί να αντεπεξέλθει στις δύσκολες περιστάσεις. Εξάλλου, όπως είπε, η περιοχή είναι σεισμόπληκτη και ως εκ τούτου υπάρχει μια προηγούμενη εμπειρία.


 

«Βρισκόμαστε εδώ, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας και πρόεδρο του ΟΑΣΠ τον κ. Λέκκα και τον Αρχηγό της Πυροσβεστικής. Περιοδεύαμε στις πληγείσες περιοχές. Παρά το μεγάλο μέγεθος του σεισμού οι υποδομές και τα κτίρια άντεξαν. Η αρωγή της πολιτείας θα είναι άμεση. Θα κηρυχτεί το νησί, ολόκληρη η Λευκάδα, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και θα οριοθετηθεί η σεισμόπληκτη περιοχή αφού γίνουν οι καταγραφές των ζημιών . Έχουν συγκροτηθεί 14 κλιμάκια από μηχανικούς και ειδικούς με κατάλληλο εξοπλισμό που θα καταγράψουν τις ζημιές, ενώ συμπληρωματικά ετοιμάζονται άλλα τόσα. Κλιμάκιο θα στείλουμε στην Ιθάκη, για την καταγραφή των προβλημάτων και των ζημιών ενώ παράλληλα θα βοηθήσουμε να καταγραφούν οι ζημίες σε οικοσκευές και επαγγελματικές επιχειρήσεις για να υπάρξουν αποζημιώσεις».

 

 

 

 

Εντυπωσιάζουν οι εικόνες από την παραλία "Εγκρεμνοί" την ώρα του σεισμού