X

Επιστολές προς το ΥΠΟΙΚ για τον φόρο στο κρασί

ΓΣΕΒΕΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έστειλαν επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας να αποσύρει άμεσα την ρύθμιση.

Ant1news

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ρύθμιση για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί.

ΓΣΕΒΕΕ και Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων έστειλαν επιστολές στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητώντας την άμεση απόσυρση του μέτρου κάτι που -όπως δήλωσε χθες στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης- η κυβέρνηση εξετάζει μετά και τις διαφωνίες και βουλευτών της κυβέρνησης.

Στην επιστολή που απέστειλε η ΓΣΕΒΕΕ προς τον κ. Τσακαλώτο χαρακτηρίζει την επιβολή του φόρου «καθαρά εισπρακτικό μέτρο» και προσθέτει πως «εάν εφαρμοστεί θα πλήξει έναν από τους πλέον παραγωγικούς και παραδοσιακούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Σημειώστε ότι κανένα κράτος – μέλος της ευρωπαϊκής ένωσης που είναι χώρα παραγωγής οίνου, δεν έχει επιβάλει Ε.Φ.Κ. στο κρασί. Οι χώρες που το κάνουν αυτό είναι εκείνες που δεν παράγουν κρασί, για προφανείς λόγους.

«Στην χώρα μας η μεγάλη πλειοψηφία των οινοποιητικών επιχειρήσεων είναι μικρές,  με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, καθώς πρόκειται για καθετοποιημένες μονάδες που έχουν κάνει σημαντικές επενδύσεις. Υπολογίζονται σε πάνω από 700 και απασχολούν περίπου 20.000 εργαζόμενους ενώ συνεργάζονται και με περίπου 200.000 αμπελουργούς.Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι με την διάταξη αυτή, εκτός από την ανάπτυξη της παραοικονομίας που αναμένεται, δημιουργούνται και συνθήκες ολιγοπώλησης της αγοράς» συνεχίζει η ανακοίνωση.

«Για μια ακόμα φορά βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε ότι τέτοιες  πολιτικές που ακόμα και εάν βραχυπρόθεσμα έχουν ένα θετικό αποτέλεσμα ως προς το σκέλος των δημοσίων εσόδων, μεσοπρόθεσμα οι επιπτώσεις τους θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για την βιωσιμότητα παραγωγικών μονάδων της χώρας μας, την απασχόληση και τελικά και στην μείωση των εσόδων του δημοσίου που είναι και ο αρχικός τους σκοπός» καταλήγει.

Την άμεση απόσυρση του μέτρου της επιβολής φόρου στο κρασί ζητεί με επιστολή του στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κωνσταντίνος Μίχαλος, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα μέτρο που θα οδηγήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων του κλάδου σε κλείσιμο.

Στην επιστολή της η Κεντρική Ένωση Επιμελητήριων αναφέρει ότι έχει γίνει αποδέκτης διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων του κλάδου, μελών των κατά τόπους επιμελητηρίων, "που κάνουν λόγο για κυβερνητική επίθεση στον κλάδο των αμπελουργών και των οινοποιών αλλά και πλήθους συναφών παραγωγικών τομέων".