X

Κουαρτέτο σε Κατρούγκαλο: Φέρτε πλήρες πλάνο για το Ασφαλιστικό

"Γκρίνια" των θεσμών για τις περικοπές. Ζητούν ολοκληρωμένα στοιχεία από τον Υπουργό Εργασίας.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Έκλεισε η δεύτερη λίστα με τα προαπαιτούμενα, όπου ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των θεσμών για τις προτάσεις που έχει για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού

Τις τελευταίες τρεις ημέρες είχαν προηγηθεί επαφές στελεχών όλων των εμπλεκομένων υπουργείων με τους θεσμούς, έτσι ώστε να κλείσει η 2η λίστα η οποία πρέπει να έχει ψηφιστεί έως το τέλος του έτους.

Στην δεύτερη λίστα μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

- η αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος

- Το μισθολόγιο Δημοσίων υπαλλήλων που θα ισχύει από 1/1/2016

-  Ενεργειακά θέματα όπως η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

- Η αναδιάρθρωση της ΓΓΔΕ

- Η εφαρμογή όσων μέτρων ψηφίστηκαν χθες (κόκκινα δάνεια, πλειστηριασμοί κλπ.)

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνηση η δεύτερη λίστα θα πρέπει να έχει ψηφιστεί έως 15 Δεκεμβρίου, όπως σημείωνε όμως «ρεαλιστικά θα τραβήξει έως τέλος του έτους».


Ειδικότερα σε ότι αφορά στο Ασφαλιστικό, σύμφωνα με στελέχη που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις οι θεσμοί γκρίνιαξαν για τις περικοπές, γιατί θέλουν να δουν ολοκληρωμένα στοιχεία, δηλαδή για το πώς θα προκύψουν οι περικοπές του 1,8 δις ευρώ, και όχι αποσπασματικά μέσω τυφλών περικοπών.

Άρα, όπως εκτιμούσαν τα ίδια στελέχη τα μέτρα για το Ασφαλιστικό θα έχουν ληφθεί έως την αξιολόγηση του Δεκεμβρίου και τούτο διότι οι δανειστές θέλουν να μην σπάσει σε κομμάτια η μεταρρύθμιση αλλά να είναι ενιαία και μακρόπνοη.

Στον προϋπολογισμό που θα κατατεθεί, κατά πάσα πιθανότητα σήμερα, θα μπουν μόνο οι αριθμοί για το Ασφαλιστικό, αφού η εξειδίκευση θα έρθει στην πορεία.