X

Υπουργείο Ενέργειας: Πιθανό “πολιτικό σαμποτάζ” πίσω από τις διακοπές ρεύματος

Αν κάποιος δείχνει υπερβάλοντα ζήλο για διακοπή ρεύματος σε μικροοφειλέτες, θα αντιμετωπιστεί με πλεονάζουσα αυστηρότητα, λένε συνεργάτες του Σκουρλέτη. Τι απαντά η ΔΕΗ.

Ant1news

 

Της Φαίης Χρυσοχόου

Αυστηρά θα αντιμετωπίσει το υπουργείο Ενέργειας φαινόμενα διακοπής ρεύματος για μικρές οφειλές, όπως των 300 ευρώ.

Όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου, αν κάποιος περιφερειακός διευθυντής δείχνει  υπερβάλλοντα ζήλο, θα αντιμετωπιστεί με πλεόνασμα αυστηρότητας καθώς η οδηγία που έχει δοθεί είναι να μη γίνονται διακοπές για χρέη κάτω από 1000 ευρώ. Κάνουν μάλιστα λόγο για  πιθανό "πολιτικό σαμποτάζ"  λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «αυτή η κυβέρνηση τα έχει δει όλα. Έχουμε δώσει πολύ συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Η δουλειά των διευθυντών είναι να κινούνται με βάση τις κατευθύνσεις της διοίκησης».

Παράλληλα δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο μείωσης των τιμολογίων της ΔΕΗ εφόσον οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και  αντιμετωπιστεί  το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την επιχείρηση.

Όσον  αφορά στα βιομηχανικά τιμολόγια αναμένεται η κατάργηση της έκπτωσης 20% στα βιομηχανικά τιμολόγια του ηλεκτρικού, ενώ θέμα ημερών είναι και η υπογραφή της απόφασης με την οποία θεσπίζεται το μέτρο της λεγόμενης διακοψιμότητας που οδηγεί επίσης σε μείωση του κόστους για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.

Όσον αφορά στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ η διαπραγμάτευση με τους εταίρους είναι σε καλό δρόμο αν κι έχει τεθεί  η πρόταση παραχώρησης  του μάνατζμεντ σε ιδιώτες  με την οποία δεν συμφωνεί η κυβέρνηση.  Αναζητείται επίσης  η μέθοδος αποζημίωσης της ΔΕΗ για την αξία των παγίων που θα εισφερθούν στη νέα εταιρία, είτε με παραχώρηση άλλων μετοχών εταιριών του Δημοσίου, είτε με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Σε σχέση με τους αγωγούς οι πηγές του υπουργείου ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του ΤΑΡ εξασφάλισε αποζημίωση για τη δημόσια γη και για τα δάση από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός, ενώ αυξήθηκαν σε 32 εκατ οι δαπάνες της εταιρίας στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης προς τους τοπικούς Δήμους.

Ο υπουργός Ενέργειας κ. Σκουρλέτης θα επισκεφτεί τη Μόσχα την 1η και 2 Δεκεμβρίου, ενώ στις 10 Δεκεμβρίου αναμένεται  να υπογραφεί στη Σόφια η επενδυτική απόφαση για τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό (IGB).

Η απάντηση της ΔΕΗ για το «πολιτικό σαμποτάζ»

Αναφορικά με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν σήμερα περί αποκοπών πελατών με χαμηλές οφειλές, κύκλοι της ΔΕΗ επισημαίνουν ότι χωρίς να αποκλείεται περίπτωση σφάλματος, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΔΕΔΔΗΕ ενεργούν με τον προσήκοντα επαγγελματισμό στα πλαίσια των υπηρεσιακών εντολών και οδηγιών, επιδεικνύοντας παράλληλα την μέγιστη δυνατή κοινωνική ευαισθησία και ευελιξία.

"Οποιαδήποτε συγκεκριμένη καταγγελία γίνεται θα ερευνάται με βάση τις υπηρεσιακές διαδικασίες της ΔΕΗ. Σε περίπτωση σφάλματος οι αρμόδιες υπηρεσίες προβαίνουν, το ταχύτερο δυνατό, σε επανασύνδεση", τονίζουν κύκλοι της ΔΕΗ και προσθέτουν:

Σε κάθε περίπτωση υπογραμμίζεται ότι η διοίκηση της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την αντιμετώπιση του μείζονος θέματος των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τη ΔΕΗ με την απαιτούμενη αποφασιστικότητα και κοινωνική ευαισθησία.