X

“Κλείνει” το Γαλάτσι για τους πρόσφυγες

Που θα φιλοξενηθούν οι εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Ποιός θα αναλάβει τα έξοδα καθαριότητας και τροφοδοσίας.

Ant1news

Ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων θα λειτουργήσει για ακόμη μια φορά το γήπεδο του Τae Κwon Do, στο Παλαιό Φάληρο. Το «Παλαί» του Γαλατσίου, το οποίο φιλοξενούσε πρόσφυγες από τις αρχές Οκτωβρίου, παύει από την Τρίτη να χρησιμοποιείται από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Το κλείσιμο της Ολυμπιακής Εγκατάστασης στο Γαλάτσι, έρχεται μετά από την προειδοποίηση, την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, από τον Δήμαρχο Γαλατσίου, Γιώργο Μαρκόπουλο, ο οποίος δήλωνε ότι αρχές και πολίτες στο Γαλάτσι «έχουμε υπερβάλει εαυτόν».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Τae Κwon Do ανοίγει τις πόρτες του για πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς είχε χρησιμοποιηθεί για τον ίδιο σκοπό για μία εβδομάδα τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τότε, είχαν μεταφερθεί στο γήπεδο περίπου 200 πρόσφυγες, που νωρίτερα είχαν βρει καταφύγιο από την κακοκαιρία,  στις αποβάθρες του σταθμού του ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας.

Κάλυψη καθαριότητας και τροφοδοσίας

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου, Διονύση Χατζηδάκη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, τον ενημέρωσε ότι το γήπεδο θα αξιοποιηθεί ως προσωρινό κέντρο φιλοξενίας για 7-10 ημέρες, με σκοπό να στεγάσει περίπου 300 άτομα. Ακόμη, τον διαβεβαίωσε ότι όλα τα έξοδα καθαριότητας και τροφοδοσίας θα τα αναλάβει το ίδιο το υπουργείο.

Ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε πάντως ότι το διάστημα για το οποίο το γήπεδο θα μπορέσει να φιλοξενήσει τους πρόσφυγες είναι μέχρι τις επόμενες προγραμματισμένες αθλητικές δραστηριότητες, τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του «Παλαί» Γαλατσίου υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 210 άτομα. Όσοι από αυτούς ή άλλους πρόσφυγες και μετανάστες δεν αποφασίσουν αύριο να αναχωρήσουν για τα σύνορα, θα μεταφερθούν με λεωφορεία στο γήπεδο Τae Κwon Do.

Πηγές του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμιζαν ότι αν αυξηθούν οι ροές προσφύγων και προκύψουν νέες ανάγκες, θα αναζητηθούν και άλλοι χώροι προσωρινής φιλοξενίας.