X

Κήρυξε πτώχευση ο Δήμος Σαλαμίνας

Επίσημη πτώχευση κήρυξε ο Δήμος Σαλαμίνας. Πώς θα γίνει η υπαγωγή του στον νέο νόμο. Με ποιον τρόπο θα χορηγηθούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Ant1news

Επισήμως κήρυξε πτώχευση ο Δήμος Σαλαμίνας. Πρόκειται για τον πρώτο δήμο της χώρας για τον οποίο εκδόθηκε το ΦΕΚ, στο οποίο αναφέρεται ότι υπάγεται στο πρόγραμμα εξυγίανσης του άρθρου 174 του νόμου 4270/ 2015.

Ο Δήμος αδυνατεί να εισπράξει τα οφειλόμενα από τους δημότες, τη στιγμή που τα χρέη του ξεπέρασαν τα 17 εκατομμύρια ευρώ και παρά το διακανονισμό με τους προμηθευτές του, μετά τον οποίον μειώθηκαν στα 7, 5 εκατομμύρια ευρώ.

Η υπαγωγή του στο πρόγραμμα εξυγίανσης προβλέπει ότι θα λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, για τμήμα του ποσού, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί από το υπουργείο Εσωτερικών. Να σημειωθεί ότι ο Δήμος Σαλαμίνας είχε λάβει και στο παρελθόν κρατική επιχορήγηση για τα χρέη του, όμως η προηγούμενη αγροτική αρχή κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να αυξήσει το έλλειμμα.

Το ζήτημα που εγείρεται τώρα είναι κάτω από ποιες συνθήκες και με ποια κονδύλια θα διαθέσει το υπουργείο Εσωτερικών τα χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών των Δήμων, καθώς ο Δήμος Σαλαμίνας είναι ένας από τους 20, που δεν έχουν δυνατότητα να ισοσκελίσουν τον προϋπολογισμό τους για το 2016.

Σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, από τη στιγμή που ο Δήμος μπει σε πρόγραμμα, η Δήμαρχος Ισιδώρα Παπαθανασίου δήλωσε στην Καθημερινή ότι «είμαστε υπέρ του ελέγχου και της νομιμότητας. Θέλουμε να νοικοκυρέψουμε τον δήμο και, όταν σου δίνουν χρήματα, φυσικά πρέπει να υπάρχει έλεγχος».  Η ίδια, πάντως, αντιμετωπίζει θετικά τη ρύθμιση, αφού θα λειτουργήσει και πάλι ο δήμος. «Είναι ένα καλό βήμα γιατί επιτέλους θα έχουμε προϋπολογισμό και θα μπορέσουμε να αγοράσουμε λάμπες και λάστιχα για τα αυτοκίνητα του δήμου».