X

Su-24: Κόντρα με ντοκουμέντα και “θρίλερ” για τα αντίποινα

Σε ασφαλή χέρια ο ένας πιλότος, λέει το Κρεμλίνο. Συστοιχίες πυραύλων στέλνει ο Πούτιν. ΝΑΤΟ και Ομπάμα στο «πλευρό» του Ερντογάν. Οικονομικές οι πρώτες κυρώσεις

Ant1news

Μεγάλη διπλωματική ένταση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας μετά την κατάρριψη ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους Su 24 από τους Τούρκους στα σύνορα με την Συρία, με τους ηγέτες χωρών και το ΝΑΤΟ να κάνουν έκκληση για ψυχραιμία και αποκλιμάκωση.

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο για 17 δευτερόλεπτα, κάτι που απορρίπτουν οι Ρώσοι, δίνοντας μάλιστα και ένα σχετικό βίντεο στη δημοσιότητα που δείχνει την πορεία που ακολούθησε το Su 24.

Την ίδια ώρα, η τουρκική αεροπορία έδωσε στη δημοσιότητα ηχητικό ντοκουμέντο από την αερομαχία των F16 με το SU-24 πάνω από τα σύνορα Τουρκίας-Συρίας. Στο βίντεο ακούγεται η προειδοποίηση των Τούρκων πιλότων, οι οποίοι όμως δεν πήραν απάντηση από τους Ρώσους.

Ωστόσο, Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Ρόιτερς οτι οι ΗΠΑ πιστεύουν πως το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος χτυπήθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας μετά από μια πρόσκαιρη εισβολή του τουρκικού εναέριου χώρου.

Πάντως, ενδεικτική της έντασης είναι και η χθεσινή δήλωση του Βλαντίμιρ Πούτιν ο οποίος έκανε λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά» από την Άγκυρα, ενώ σήμερα ο Ρώσος Πρόεδρος δήλωσε, όπως μετέδωσε το πρακτορείο IFAX,  ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Ο Πούτιν είπε ακόμη πως η ηγεσία της Τουρκίας υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας, ενώ συνέστησε στους Ρώσους να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία.

Σώος ο ένας πιλότος 

Εν τω μεταξύ, συγκεχυμένες ήταν μέχρι τώρα οι πληροφορίες για την τύχη των δύο πιλότων του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους. Ωστόσο, σήμερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ο δεύτερος πιλότος του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους SU-24 που κατερρίφθη χθες από την Τουρκία είναι ασφαλής και επιστρέφει σε ρωσική βάση στη Συρία.

Ο άλλος χειριστής του αεροσκάφους θεωρείται πως είναι νεκρός. Μάλιστα, βίντεο το οποίο εστάλη από συριακή αντικαθεστωτική ανταρτική οργάνωση στο πρακτορείο Ρόιτερς χθες εμφανίζει έναν ρώσο πιλότο ακίνητο στο έδαφος, με τον αξιωματούχο της οργάνωσης να δηλώνει ότι είναι νεκρός.

Έτοιμη η Μόσχα για κοινό επιτελείο κατά του ISIS 

Η Μόσχα είναι έτοιμη "για τη σύσταση κοινού επιτελείου" κατά του Ισλαμικού Κράτους με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Γαλλίας και ακόμη και της Τουρκίας, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο πρεσβευτής της Ρωσίας στη Γαλλία.

"Είμαστε έτοιμοι να σχεδιάσουμε από κοινού πλήγματα επί των θέσεων του Daech (Ισλαμικό Κράτος) και να συστήσουμε για τον σκοπό αυτόν ένα κοινό επιτελείο με τη Γαλλία, την Αμερική, όλες τις χώρες που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτόν τον συνασπισμό", δήλωσε ο Αλεξάντρ Ορλόφ. "Οι Τούρκοι εάν θέλουν και αυτοί, είναι ευπρόσδεκτοι". 

Ερντογάν: Υπερασπιστήκαμε την ασφάλεια και τα δικαιώματά μας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί οποιαδήποτε κλιμάκωση μετά την κατάρριψη από την τουρκική πολεμική αεροπορία του ρωσικού τζετ χθες, λέγοντας ότι ενήργησε απλώς για να υπερασπισθεί τη δική της ασφάλεια και τα δικαιώματά της επί των συνόρων της.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε επιχειρηματικό συμπόσιο στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι το ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εβλήθη όταν βρισκόταν εντός του τουρκικού εναερίου χώρου και κατέπεσε σε συριακό έδαφος, αν και συντρίμμια του έπεσαν στην Τουρκία και τραυμάτισαν δύο τούρκους πολίτες.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η χώρα του δεν προτίθεται να επιδεινώσει την ένταση με τη Ρωσία, μια "φιλική και γειτονική χώρα", που προκλήθηκε μετά το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα σύνορα με τη Συρία.

"Δεν έχουμε την πρόθεση να θέσουμε σε κίνδυνο τις σχέσεις μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία", είπε, στη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον των βουλευτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στο κοινοβούλιο.  Ο επικεφαλής της κυβέρνησης εξήγησε πως "οι δίαυλοι επικοινωνίας" με τη Ρωσία παραμένουν ανοικτοί και πως οι λεπτομέρειες για το συμβάν, το οποίο χαρακτήρισε και πάλι "παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου", έχουν διαβιβαστεί στη Μόσχα.

Μεντβέντεφ: Ίσως ακυρωθούν ρωσο-τουρκικά κοινά σχέδια

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία μπορεί να οδηγήσει σε ακύρωση κοινών σχεδίων των δύο χωρών, σύμφωνα με τον ρώσο πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Interfax.

Ο κ. Μεντβέτεφ είπε ακόμα πως οι τουρκικές επιχειρήσεις μπορεί να χάσουν μερίδιο της ρωσικής αγοράς.

Λαβρόφ: Προσχεδιασμένη η κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους

Η κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στη Συρία από τουρκικά F-16 φαίνεται πως ήταν μία προσχεδιασμένη προβοκάτσια, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών.

Σε μία προσπάθεια να ρίξει τους τόνους, ο κ. Λαβρόφ απέρριψε τα σενάρια πολέμου. Ωστόσο κατέστησε σαφές πως η Μόσχα θα επανεξετάσει τις σχέσεις της με την Άγκυρα, στον απόηχο του θερμού επεισοδίου.

Μέρκελ: Πρέπει να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση

Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία περιέπλεξε τη διαδικασία εξεύρεσης πολιτικής λύσης στη Συρία και πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, δήλωσε σήμερα ενώπιον της γερμανικής Βουλής η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

"Η κατάσταση επιδεινώθηκε από την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία...Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί μια κλιμάκωση. Φυσικά κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να υπερασπίζεται το έδαφός της, αλλά, από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε πόση ένταση υπάρχει στην κατάσταση στη Συρία και στη γύρω περιοχή. Μίλησα χθες με τον πρόεδρο της Τουρκίας και του ζήτησα.

Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα - Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα "για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης" μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκο-συριακή μεθόριο, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία μετά την  τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στους δύο προέδρους. Ο Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε κατά την επικοινωνία αυτή ότι το δικαίωμα της Τουρκίας στην υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας διατυπώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ. 

“Τα ρωσικά αεροπλάνα απαγορεύεται να πετούν πάνω από την Ουκρανία”

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε σήμερα ότι πλέον θα απαγορεύεται στα ρωσικά αεροπλάνα να πετούν πάνω από την Ουκρανία, μια νέα εξέλιξη στην κρίση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.  «Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει σε όλες τις πτήσεις των ρωσικών αεροπορικών εταιρειών να χρησιμοποιούν τον ουκρανικό εναέριο χώρο. Η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει τον ουκρανικό εναέριο χώρο για προκλήσεις», ανακοίνωσε ο Γιατσενιούκ στη διάρκεια υπουργικού συμβουλίου.

Ήδη από τα τέλη Οκτωβρίου η Ουκρανία και η Ρωσία έχουν απαγορεύσει οποιαδήποτε απευθείας αεροπορική σύνδεση μεταξύ τους. Οι ρωσικές αρχές έχουν κλείσει τον εναέριο χώρο τους στα ουκρανικά αεροσκάφη, όμως μέχρι τώρα τα ρωσικά πολιτικά αεροσκάφη μπορούσαν να πετούν πάνω από την Ουκρανία.

Πέτρες και αυγά στην τουρκική πρεσβεία στη Μόσχα (Βίντεο)

Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες και έσπασαν τζάμια της πρεσβείας της Τουρκίας στη Μόσχα, την επομένη του θανάτου ενός ρώσου πιλότου του οποίου το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16.

Εκατοντάδες διαδηλωτές, σχεδόν όλοι άνδρες ηλικίας μεταξύ 20 και 30 ετών, συγκεντρώθηκαν σήμερα μπροστά από τη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Ερντογάν και ζητώντας αντίποινα σε βάρος της Τουρκίας.