X

Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ζητεί ο Τσίπρας

Τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ποια θέματα θα τεθούν στο επίκεντρο.Τι απαντούν τα κόμματα.

Ant1news

Τη σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών ζήτησε ο Πρωθυπουργός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε με τον Προκόπη Παυλόπουλο σήμερα το πρωί.

Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  για τις επαφές στο εν εξελίξει ταξίδι του σε Ισραήλ και Παλαιστίνη και του ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Ρώμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επικοινωνήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους πει τον λόγο για τον οποίο ζητεί τη σύγκληση του Συμβουλίου. Αν από τις επικοινωνίες προκύψει οτι υπάρχει πεδίο συμφωνίας για το Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός θα καλέσει εκ νέου τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να τον ενημερώσει να οριστεί ημερομηνία. Πιθανότερο είναι το Συμβούλιο να πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο.

Το Συμβούλιο είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί το Σάββατο και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην ατζέντα θα είναι το προσφυγικό και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Η κυβέρνηση επιδιώκει να ακούσει τις προτάσεις των κομμάτων για την αναγκαία ασφαλιστική μεταρρύθμιση και να υπάρξει στοιχειώδης συνεννόηση ώστε να ενισχυθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας μας. «Δεδομένου ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει κατ’ εξοχήν χαρακτήρα μακράς πνοής, η κυβέρνηση θεωρεί υποχρέωσή της να αναζητήσει κοινά σημεία με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και της επικείμενης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς», δήλωσε η Κυβερνητική Εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ο πρωθυπουργός  είχε ζητήσει και πριν από λίγες ημέρες τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει στοιχειώδης πολιτική συνεννόηση για κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις ενώ σε συνέντευξή του την περασμένη Κυριακή προανήγγειλε εθνικό διάλογο με  την αντιπολίτευση για τα μεγάλα ανοιχτά θέματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα θέματα για τα οποία θα επιδιωχθεί συνεννόηση είναι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η συνταγματική αναθεώρηση, η παιδεία και η δημόσια διοίκηση.

Τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται κυβερνητική κινητικότητα για τρία κρίσιμα ζητήματα.

Χθες Τετάρτη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής συνεδρίασε με αντικείμενο την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση από την αντιπροεδρία της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο παρουσίασε το προσχέδιο του νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση που θα ρυθμίζει το ζήτημα της αξιολόγησης, της επιλογής προϊσταμένων και διευθυντών και της στελέχωση όλου του δημόσιου τομέα με διαφάνεια και αντικειμενικά κριτήρια.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ανοίξει ευρύ διάλογο και για τις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Ο διάλογος θα διεξαχθεί σε τρία επίπεδα: Στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου θα συμμετέχουν τα κόμματα, στην Επιτροπή Διαλόγου με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων και στο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας με τη συμμετοχή προσωπικοτήτων που εντρυφούν στα ζητήματα εκπαίδευσης.

Τι απαντούν τα κόμματα

Στη ΝΔ κρατούν στάση αναμονής και περιμένουν από το Μαξίμου να τους ενημερώσει για την πλήρη ατζέντα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών ενώ το ΚΚΕ δηλώνει πως δεν θα συμμετέχει στο 'διάλογο - παρωδία', όπως τον χαρακτηρίζει  "που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο facebook δηλώνει πως το Ποτάμι θα προσέλθει στη σύσκεψη «χωρίς όμως ψευδαισθήσεις» ενώ η Φώφη Γεννηματά, απο χθές είχε εκφράσει την πλήρη διαφωνία της.