X

Συνάντηση με τον Πούτιν ζήτησε ο Ερντογάν

Τι αναφέρει το Κρεμλίνο για το αίτημα του Τούρκου πρωθυπουργού. Προσωρινή αναστολή των επιθέσεων κατά του ISIS στη Συρία αποφάσισε η Τουρκία.

Ant1news

Συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν στο Παρίσι ζήτησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου για το Κλίμα, όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Το Κρεμλίνο αναφέρθηκε στο τουρκικό αίτημα για τις 30 Νοεμβρίου, λέγοντας πως «δεν μπορεί να πει κάτι παραπάνω». 

«Παραδόθηκε στον ρώσο πρόεδρο πρόταση της τουρκικής πλευράς για συνάντηση σε επίπεδο αρχηγών κρατών» ανέφερε ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πέσκοφ την Παρασκευή, προσθέτοντας: «Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω». 

Η κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Συρία, έχει προκαλέσει μεγάλη ένταση στις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. 

Μάλιστα, χθες ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίρμιρ Πούτιν χαρακτήρισε πράξη προδοσίας την κατάρριψη του ρωσικού Su-24 από τουρκικό καταδιωκτικό F-16, από μια χώρα που η Ρωσία, όπως είπε, θεωρούσε ως χώρα φίλη της. Ωστόσο, ο δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τους συμμάχους τους στην μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, αλλά η συνεργασία αυτή θα τεθεί σε κίνδυνο αν υπάρξει κι άλλη κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Hurriyet, η Τουρκία αποφάσισε να αναστείλει "προσωρινά" τα αεροπορικά πλήγματα που πραγματοποιεί κατά της οργάνωσης Ισλαμικό κράτος (ΙΚ) στη Συρία στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού, ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε νέο περιστατικό με τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, που επικαλείται διπλωματικές πηγές, η απόφαση της Τουρκίας να διακόψει τις πτήσεις της πάνω από τη Συρία λήφθηκε σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία δεσμεύτηκε επίσης να αναστείλει τις επιχειρήσεις της κατά μήκος της τουρκικής μεθορίου.

"Τα δύο μέρη συμφώνησαν να ενεργήσουν με προσοχή μέχρις ότου αποκατασταθούν οι συνήθεις επαφές τους και μειωθούν οι εντάσεις", γράφει η Hurriyet.

Ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο σε σχέση με τις πληροφορίες αυτές, η τουρκική κυβέρνηση δεν προέβη σε κανένα σχόλιο.