X

Διπλάσια τελικώς η ύφεση στο γ’ τρίμηνο

Αλλαγή των προβλέψεων για την ύφεση το τρίτο τρίμηνο του 2015 ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ.

Ant1news

Διπλάσια είναι τελικώς η ύφεση το γ’τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Τα νέα στοιχεία δείχνουν ύφεση  1,1%  το γ'  τρίμηνο του 2015 συγκριτικά με την αντίστοιχη περίοδο του 2014, έναντι μείωσης 0,4% που είχε υπολογιστεί αρχικώς και στην βάση της οποίας υπολογίστηκε μηδενική μείωση ΑΕΠ φέτος στον προϋπολογισμό, που τελεί υπό την έγκριση της Βουλής.

Ανάλογη αλλαγή προβλέψεων καταγράφεται και στις τριμηνιαίες μεταβολές του ΑΕΠ το οποίο εκτιμάται οτι υποχώρησε το τρίτο τρίμηνο, συγκριτικά με το δεύτερο με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, κατά  0,9% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,5%.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ η “αναπροσαρμογή” των προβλέψεων  βασίζεται σε νεότερα διαθέσιμα στοιχεία για την ανεργία και την απασχόληση, για τον τζίρο του κλάδου υπηρεσιών αλλά και για το εξωτερικό ισοζύγιο της Ελλάδας.

Τα στοιχεία δείχνουν αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,0% στο τέλος του 2014, κατά 0,4% το πρώτο τρίμηνο του 2015 και κατά  0,9% το δεύτερο τρίμηνο.  

Η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει σε ετήσια βάση οριακή άνοδο κατά 0,1% της κατανάλωσης αλλά και καθίζηση 27% στις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) με πολύ μεγάλη πτώση κατά 12,9% στις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και πτώση κατά 11,4% στις εξαγωγές. Το πρόβλημα θα ήταν μεγαλύτερο αλλά καλύπτεται από πτώση 19,9% στις εισαγωγές που περιορίζουν την μείωση του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του 2016 περιορίζει κατά 500 εκατ. ευρώ περίπου τα νέα μέτρα βασιζόμενος στις εκτιμήσεις για μηδενική ύφεση στο σύνολο του 2015.  Εκτιμά ότι το 2016 θα  επανέλθει σε ύφεση (σε ετήσια βάση πάντα) η οικονομία της τάξης του 0,7%. 

ΠΑΣΟΚ: Αποκλειστικά έργο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Σε σχόλιο του ο Γραμματέας του Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφέρει:

«Η ΕΛΣΤΑΤ σήμερα αναθεώρησε επί το χείρον τις προβλέψεις της για την ύφεση ανατρέποντας τα στοιχεία, στα οποία βασίζεται ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε μόλις πριν μια εβδομάδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο μείζονα θέματα της περιόδου, που είναι το ασφαλιστικό και το πρωτοφανές έγκλημα με τις τράπεζες, συσχετίζονται άμεσα με την ανατροπή της πορείας της Ελληνικής Οικονομίας που πέρασε από την ανάπτυξη στην ύφεση.

Αυτή η ανατροπή είναι αποκλειστικά έργο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.»