X

Χαμηλές προσδοκίες για το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Σε εξέλιξη απο τις 12:20 υπό τον ΠτΔ. Ξεκίνησε σε "παγωμένο κλίμα". Με καθυστέρηση πήγαν οι αρχηγοί. Τι ζητά ο Τσίπρας. Τα "καυτά" θέματα της ατζέντας.

Ant1news

Με την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε η σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οι επικεφαλής των κομμάτων άρχισαν να καταφθάνουν ο ένας μετά τον άλλον λίγα λεπτά πριν απο τις 12:00, ώρα για την οποία είχε οριστεί η έναρξη του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών. 

Πρώτος πέρασε την πύλη του ο Σταύρος Θεοδωράκης, χωρίς να κάνει δηλώσεις, αλλά έχοντας δώσει το στίγμα του με ανάρτηση λίγα λεπτά νωρίτερα στο Facebook.

Ακολούθησαν οι Φώφη Γεννηματά, Βασίλης Λεβέντης, Γιάννης Πλακιωτάκης και Πάνος Καμμένος, ενώ στις 12:10 άφησε το Μέγαρο Μαξίμου για το Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κάνει δηλώσεις, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί.

Αμέσως μόλις μπήκε στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός μετέβη στην αίθουσα συνεδρίασης του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών, όπου βρίσκονταν οι άλλοι αρχηγοί, οι οποίοι είχαν συνομιλίες μεταξύ τους, ιδίως οι κ. Θεοδωράκης και Λεβέντης.

 

 

 

 

 

 

Ο Πρωθυπουργός πήρε την θέση του εκ δεξιών της θέσης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος κάθισε στην κεφαλή του τραπεζιού. Δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα κάθισε η Φώφη Γεννηματά και δίπλα της ο Πάνος Καμμένος.

Ακριβώς απέναντι απο τον Αλέξη Τσίπρα κάθισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Πλακιωτάκης, έχοντας εξ αριστερών του τον επικεφαλής του Ποταμιού, ακριβώς δίπλα στον οποίο κάθισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων.

 

Το κλίμα, μέχρι να κλείσουν οι πόρτες και να απομακρυνθούν απο την αίθουσα οι δημοσιογράφοι, τα τηλεοπτικά συνεργεία και οι φωτογράφοι, δεν ήταν ιδιαίτερα θερμό κι είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπήρξε προσπάθεια απο κάποιον από τους αρχηγούς να "σπάσει ο πάγος", αλλά όλοι σιωπηλοί περίμεναν να τελειώσουν την δουλειά τους οι εκπρόσωποι του τύπου και να αρχίσει το Συμβούλιο. Δεν παρέμειναν το ίδιο "σιωπηλοί" οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της ΝΔ, Όλγα Γεροβασίλη και Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταξύ των οποίων δημιουργήθηκε μικροένταση.

  

Η "καυτή" ατζέντα

Ασφαλιστικό, προσφυγικό και αναθεώρηση του Συντάγματος είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στο επίκεντρο του σημερινού Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

Κατα την εισήγησή του ο Αλέξης Τσίπρας πρότεινε τη συγκρότηση δύο διακομματικών Επιτροπών για το Ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Το Συμβούλιο τον Πολιτικών Αρχηγών συνεδριάζει με χαμηλές προσδοκίες, όσον αφορά στα αποτελέσματά του.

Άλλωστε, όπως έσπευσε να διαμηνύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από τη Ρώμη όπου βρισκόταν, μετά τις αντιδράσεις της Φώφης Γεννήματα σχετικά με τη συζήτηση επί του Ασφαλιστικού, στο «Συμβούλιο δεν θα ληφθούν αποφάσεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας, από την πλευρά του, σκοπεύει να ενημερώσει τους αρχηγούς για το σχέδιο στο οποίο προσανατολίζεται να καταθέσει η κυβέρνηση στους δανειστές, ως αντιπρόταση στις περικοπές των συντάξεων που αυτοί ζητούν. 

Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικώς με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, από τους οποίους ζήτησε τη συμμετοχή τους στο Συμβούλιο και τους ενημέρωσε για τα ζητήματα που θα θέσει στη σύσκεψη.

Ξεκαθάρισε ότι, δεν θέτει ως προαπαιτούμενο τη συναίνεση, αλλά ότι επιδιώκει έναν συντεταγμένο Εθνικό Διάλογο, την καταγραφή των απόψεων κι αν είναι δυνατόν, τη σύνθεση των διακομματικών για το Ασφαλιστικό και την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Ο λόγος πίσω από την κίνηση του Πρωθυπουργού, για την αναζήτηση συναίνεσης, είναι η επιτακτική ανάγκη να κλείσει άμεσα του Ασφαλιστικό, ώστε να προχωρήσουν τα ζητήματα της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, η οποία θα ανοίξει και τη συζήτηση για το χρέος, που αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης. Επιπλέον, η κυβερνητική πλειοψηφία έχει ήδη συρρικνωθεί κατά δύο βουλευτές, μετά την ψήφιση των τελευταίων προαπαιτούμενων στη Βουλή.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Ο Γιάννης Πλακιωτάκης, εκπροσωπώντας την Νέα Δημοκρατία, αποδέχτηκε την πρόσκληση να παραβρεθεί στο Συμβούλιο, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη «στους τακτικισμούς του κ.Τσίπρα».

Ο Φώφη Γεννηματά απάντησε θετικά στη συμμετοχή για συζήτηση για τα θέματα του Προσφυγικού και της αναθεώρησης του Συντάγματος, ξεκαθάρισε ωστόσο ότι, δεν θα συμμετάσχει σε συζήτηση για το Ασφαλιστικό, το οποίο όπως είπε πρέπει να συζητηθεί στη Βουλή.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έχει εξ αρχής αρνηθεί να συμμετάσχει στη σύσκεψη.

Σύμφωνα με πηγές από Το Ποτάμι, στην συνομιλία με τον Αλέξη Τσίπρα ο Σταύρος Θεοδωράκης του είπε ότι όλο το διάστημα της διακυβέρνησης του δεν έχει λάβει ποτέ υπόψη τις προτάσεις π.χ. στην παιδεία, την δικαιοσύνη ή το προσφυγικό. Ο κ. Θεοδωράκης του ανέφερε ακόμα την αρνητική εντύπωσή του από το προηγούμενο Συμβούλιο που ζήτησε ο πρωθυπουργός το καλοκαίρι, για να λάβει, σύμφωνα με πηγές του Ποταμιού, την απάντηση από τον Τσίπρα «όλοι κάνουμε υπερβολές, τώρα είναι ο καιρός να συνεννοηθούμε».

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Αγορά ο κ. Θεοδωράκης κλείνει την πόρτα σε οποιοδήποτε σενάριο συνεργασίας με την κυβέρνηση ενω αναφερόμενος στη συναίνεση είπε "η παρέα του Μαξίμου ενισχύει το κομματικό κράτος, θωπεύει τις συντεχνίες και παζαρεύει με τα συμφέροντα ή δημιουργεί δικά της. Και σε όλα φλέγοντα ζητήματα, προσφυγικό, ασφάλεια, παιδεία κυβερνούν με την ανεμελιά του διαδηλωτή. Πώς να υπάρξει λοιπόν συναίνεση;".

Στην συνομιλία του Αλέξη Τσίπρα με τον Βασίλη Λεβέντη, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τον ενημέρωσε ότι θα προτείνει την δημιουργία οικουμενικής κυβέρνησης με τεχνοκράτες υπουργούς.

Τα τρία ζητήματα του Συμβουλίου

Ως προς το ασφαλιστικό, ο πρωθυπουργός επιδιώκει εθνικό διάλογο, κάτι που είχε προαναγγείλει από την ανάγνωση ακόμα των προγραμματικών δηλώσεων, όταν σημείωνε ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί μια εθνική προσπάθεια και πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να παίξουν εποικοδομητικό ρόλο με τις προτάσεις τους, «διότι η δημιουργία ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος δεν αφορά αυτή την κυβέρνηση. Ξεπερνά αυτή την κυβέρνηση αλλά και τις επόμενες κυβερνήσεις, αφορά την προοπτική της ελληνικής κοινωνίας, αφορά τις επόμενες γενιές». Η κυβέρνηση πιστεύει, εξάλλου, ότι αν από τη σύσκεψη προκύψει σύνθεση αυτό θα είναι μια εξέλιξη που θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική δυνατότητα της χώρας.

Ως προς το προσφυγικό, την Κυριακή έχει οριστεί η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας όπου θα συζητηθεί το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Το πρόσφατο πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι έχει δημιουργήσει εξελίξεις και δεδομένα για τα οποία πρέπει να ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του στην ΕΡΤ 3 επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν θα μείνει σε θέση παθητικού παρατηρητή, αντίθετα διεκδικεί ενεργό ρόλο στην επίλυση του προσφυγικού προβλήματος και γι’ αυτό θα δώσει μάχη για τις θέσεις της Ελλάδας και τις ευρωπαϊκές ανθρωπιστικές αξίες. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει προειδοποιήσει την Ευρώπη ότι οι φράχτες και τα κλειστά σύνορα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδο και ο κίνδυνος για την Ευρώπη από την κατάργηση της ελεύθερης διακίνησης είναι σοβαρότερος και γι’ αυτό επιβάλλεται μια αποτελεσματική διαχείριση του προσφυγικού.

Για τη Συνταγματική αναθεώρηση, ο Πρωθυπουργός από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων έχει ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της 4ετίας θα ανοίξει όλα τα ζητήματα που αφορούν την ενίσχυση των δημοκρατικών ελευθεριών, την προστασία ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. Από τότε, εξάλλου, ο κ. Τσίπρας προαναγγείλει ότι θα ανοίξει ένας μεγάλος πολιτικός και κοινωνικός διάλογος για την αλλαγή του Συντάγματος, ώστε η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική και αυτή η αναθεώρηση να προκύψει όχι μέσα από μικροδιευθετήσεις του πολιτικού συστήματος, αλλά από τη μεγάλη συμμετοχή των δυνάμεων που όλο το προηγούμενο διάστημα διεκδικούσαν πλατιές αλλαγές. Φιλοδοξία μας, είχε δηλώσει τότε ο Πρωθυπουργός, είναι να επιστρέψουμε την εξουσία σε αυτούς που μας τη δίνουν και να συνεχίσουμε να είμαστε κυβέρνηση των δυνάμεων που μας έστειλαν εδώ, και αυτό θα είναι η πιο σημαντική παρακαταθήκη αυτής της κυβέρνησης.