X

“Βολές” αντί για συναίνεση στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

Τα πολλά ζητήματα στα οποία διαφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα λίγα στα οποία συμφώνησαν. Τα εκατέρωθεν πυρά εντός κι εκτός Προεδρικού Μεγάρου.

Ant1news

Αντί της επιδιωκόμενης συνεννόησης, το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών κατέληξε χθες σε οξύτατη αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, την Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, η οποία μάλιστα συνεχίστηκε και μετά τη συνάντηση, με εκατέρωθεν δηλώσεις.

"Τροφή" στην αντιπαράθεση δίνουν το πρωί της Κυριακής με νέες δηλώσεις του ο Βασίλης Λεβέντης, που αποκαλύπτει ότι ο Πρωθυπουργός του ζήτησε κατ΄ ιδίαν συνάντηση, όσο και η Συγγρού, με μια μακροσκελή ανακοίνωση της, όπου μνημονεύει δηλώσεις αντι-συναίνεσης απο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και χαρακτηρίζει πανικόβλητους και λαοπλάνους τους Αλέξη Τσίπρα και Πάνο Καμμένο.

Στα του Συμβουλίου, αφορμή της διαπίστωσης περί "μη συναίνεσης", στάθηκε η άρνηση των δύο κομμάτων της αντιπολίτευσης να συνυπογράψουν το κοινό ανακοινωθέν για το Ασφαλιστικό, καθώς και η συμμετοχή τους στη διακομματική Επιτροπή που πρότεινε ο Πρωθυπουργός.  «Υπονομεύουν την διαπραγματευτική προσπάθεια της χώρας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της συνάντησης.

Ειδική μνεία έκανε στην Νέα Δημοκρατία, η οποία διαχώρισε τη θέση της από την κοινή συμφωνία των υπολοίπων για το Προσφυγικό. «Αποδείχτηκε κατώτερη των περιστάσεων» είπε ο Πρωθυπουργός, την ώρα που τόσο ο Γιάννης Πλακιωτάκης, όσο και η Φώφη Γεννηματά τον κατηγορούσαν ότι επιδίδεται σε τακτικισμούς, επικοινωνιακά τεχνάσματα και κόλπα.

 

«Προσήλθαμε με θεσμική συνέπεια αλλά και σοβαρές επιφυλάξεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης» δήλωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης μετά το τέλος του Συμβουλίου, ενώ απαντώντας στις δηλώσεις Τσίπρα, αργότερα, αναφερόμενος στον Πρωθυπουργό, τόνισε με νόημα ότι «ο βασιλιάς είναι γυμνός».

 

«Δεν θα γίνουμε συνεργοί στους τακτικισμούς» δήλωσε εξερχόμενη του Προεδρικού Μεγάρου η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενώ απαντώντας στα πυρά του Πρωθυπουργού, τόνισε ότι «ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο. Εμείς συνεχίζουμε την εθνικά υπεύθυνη στάση μας».

 

Οι δηλώσεις των αρχηγών της αντιπολίτευσης

Κλίμα έντασης επικράτησε στην άνω των έξι ωρών συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών, κάτι που αποτυπώθηκε και από τις δηλώσεις που έκαναν όλοι οι αρχηγοί μετά το πέρας της.

«Η σημερινή σύσκεψη επιβεβαίωσε ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αναζητά συνενόχους για να εφαρμόσει τα προαποφασισμένα αντιλαϊκά μέτρα, ειδικά σε ό,τι αφορά το Ασφαλιστικό και τσακώνεται με τα άλλα κόμματα, που στήριξαν το μνημόνιο, για τον επιμερισμό της ευθύνης», σημείωσε σε ανακοίνωσή του ο απών Δημήτρης Κουτσούμπας. «Η κυβέρνηση προσπαθεί, μέσα από στημένους διαλόγους και διακομματικές επιτροπές, εκτός βουλής, ν' αποσπάσει την ανοχή του λαού στα βάρβαρα μέτρα», υπογράμμισε ο γγ του ΚΚΕ.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης δήλωσε ότι, επεσήμανε «στον Αλέξη Τσίπρα ότι ο δρόμος που τραβάει είναι λάθος, τα αδιέξοδα μεγαλώνουν, οι συσκέψεις των αρχηγών δεν λύνουν τα προβλήματα της κοινωνίας», τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη για δημιουργία «κυβέρνησης Εθνικής Ελλάδος».

 

Βολές κατά της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ για τη στάση τους στο ζήτημα του Ασφαλιστικού κατά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Κάμμενος. «Δυστυχώς η συμμαχία Σαμαρά - Βενιζέλου οδήγησε πάλι στη διαφοροποίηση των δύο κομμάτων πρώην εταίρων» σε σχέση με τη θέση όλων των άλλων πολιτικών αρχηγών, είπε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Και σημείωσε ότι τα δύο κόμματα «προτίμησαν να προστατεύσουν τις πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα σε αδιέξοδο».

 

«Η Ένωση Κεντρώων ζήτησε συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης γιατί εμείς  στην ΕΚ θεωρούμε ότι οι 153 βουλευτές του κ. Τσίπρα και του κ. Καμμένου είναι ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία που στην πρώτη δυσκολία θα καταρρεύσει», τόνισε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου ο Βασίλης Λεβέντης. Όπως είπε ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων «ο κ. Τσίπρας μου έδωσε να καταλάβω ότι δεν σκέπτεται μια οικουμενική κυβέρνηση κι επιμένει για διακυβέρνηση με τους  ΑΝΕΛ», συμπληρώνοντας ότι «ο κ. Τσίπρας ζητούσε συναίνεση γενικώς και αορίστως».

 

Συμφωνίες και διαφωνίες

Παρά την εν μέρει συμφωνία των αρχηγών στο ζήτημα του Προσφυγικού, το οποίο θα τεθεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, στις Βρυξέλλες, στα υπόλοιπα θέματα που ετέθησαν στη χθεσινή σύσκεψη, καταγράφηκε η διαφωνία τους, η οποία αποτυπώθηκε και στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά το τέλος του Συμβουλίου.

Για τα ζητήματα του Ασφαλιστικού και της αναθεώρησης του Συντάγματος υπήρξε σφοδρή αντιπαράθεση, η οποία ξεκίνησε από την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσταση διακομματικών Επιτροπών Εμπειρογνώμων.

Η Επιτροπή για το Ασφαλιστικό θα είχε σκοπό να καταρτίσει μια κοινή πρόταση, η οποία θα διασφάλιζε τη βιωσιμότητα του συστήματος, χωρίς τις περικοπές που προβλέπονται από το μνημόνιο.

 

Η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ απέρριψαν και τις δύο επιτροπές. Για αυτήν της συνταγματικής αναθεώρησης επεσήμαναν ότι προβλέπεται ειδική διαδικασία από τη Βουλή, ενώ για αυτήν του Ασφαλιστικού τόνισαν ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης να φέρει μια πρόταση στη Βουλή και εν συνεχεία να τοποθετηθούν τα κόμματα πάνω σε αυτήν.

Με τη σύσταση Διακομματικής για το Ασφαλιστικό διαφώνησε και Το Ποτάμι, ενώ για την άλλη, της συνταγματικής αναθεώρησης, αντιπρότεινε τη δρομολόγησή της μέσα στο 2016 και την αλλαγή του εκλογικού νόμου σε μια πιο αναλογική κατεύθυνση.

Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου από την παρούσα Βουλή, χωρίς να επηρεαστεί η κυβερνητική σταθερότητα, συμφώνησαν όλοι, εκτός του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο οποίος επεσήμανε ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις.

 

Επανερχόμενος στο θέμα του Ασφαλιστικού, στη δευτερολογία του, ο Πρωθυπουργός πρότεινε κοινή δήλωση προς τους δανειστές στην οποία θα σημειώνεται ότι δεν πρέπει να μειωθούν οι συντάξεις.

Και αυτή η πρόταση απορρίφθηκε, κυρίως λόγω της αντίστασης του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ερμήνευσε την πρωτοβουλία ως απόπειρα να καταστεί η αντιπολίτευση συμμέτοχος στη διαπραγμάτευση, ώστε να διαμοιραστούν οι ευθύνες σε όλα τα κόμματα.

Οι πληροφορίες θέλουν την ατμόσφαιρα να επιφορτίστηκε σε αυτό το σημείο και την Φώφη Γεννηματά να αντιδρά και στις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου, ο οποίος απείλησε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με εξεταστική επιτροπή για το PSI.