X

COP21: Νέα “πόρτα” Πούτιν στον Ερντογάν

Στο Παρίσι μεταφέρεται η ρωσοτουρκική κόντρα. Η απάντηση του Πούτιν στην πρόταση του Ερντογάν και οι εναλλακτικές συναντήσεις του.

Ant1news

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δεν σχεδιάζει να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη Σύνοδο Κορυφής για το κλίμα που άρχισε σήμερα στο Παρίσι, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ πρόσθεσε πως ο Πούτιν είναι ωστόσο πιθανόν να έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, στην έναρξη της οποίας δεν είχε προσέλθει ούτε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ούτε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είχε ζητήσει τη συνάντηση αυτή, ως δείγμα καλής θέλησης, μετά το ψυχροπολεμικό κλίμα που προκάλεσε η κατάρριψη του ρωσικού SU – 24 από την τουρκική Πολεμική Αεροπορία, η οποία μετουσιώθηκε σε οικονομικές ποινές από μέρος της Μόσχας στην Τουρκία.

Η ρωσική κυβέρνηση άρχισε αρχικά τους ενισχυμένους ελέγχους στα τουρκικά προϊόντα που περνούν τα σύνορά της και στη συνέχεια προέτρεψε τους υπηκόους της να μην πηγαίνουν στην Τουρκία. Τελικά ο Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για την απαγόρευση των πτήσεων Charter από και προς την Τουρκία.

Η μισή… συγγνώμη που του ζήτησε ο Τούρκος Πρόεδρος δεν τον έπεισε, φαίνεται.