X

Τι είπαν Ομπάμα-Πούτιν στο Παρίσι

Τι συζήτησαν για την κατάρριψη του Su-24, την Συρία και το Ουκρανικό. Ο «τσάρος» έριξε σήμερα και νέα «πόρτα» στον Ερντογάν.

Ant1news

Του Αχιλλέα Πατσούκα

Συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας είχαν στο Παρίσι, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογο του Μπαράκ Ομπάμα, στο περιθώριο της Συνόδου για το Κλίμα.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, σύμφωνα με τον σύμβουλο τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, μετέφερε στο Βλαντίμιρ Πούτιν την λύπη του για την κατάρριψη του SU-24 την περασμένη Τρίτη στη Συρία.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το Κρεμλίνο, Πούτιν και Ομπάμα - ο οποίος πριν απο την Σύνοδο άφησε ένα τριαντάφυλλο για τα θύματα, στο Μπατακλάν - τάχθηκαν υπέρ της αρχής της πολιτικής διευθέτησης στη Συρία, ενώ για το άλλο μεγάλο ανοιχτό ζήτημα, αυτό της Ουκρανίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν πως πρέπει άμεσα να εφαρμοστεί η Συμφωνία του Μίνσκ.

Αυτή ήταν η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στου δυο ηγέτες σε διάστημα δυο μόλις βδομάδων, καθώς βρέθηκαν και στην Αττάλεια της Τουρκίας, στο περιθώριο της Συνόδου των G20. 

 

Σήμερα πάντως, ο Ρώσος Πρόεδρος έριξε «νέα πόρτα» στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος από ημέρες είχε ζητήσει συνάντηση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων της Μόσχας για την κατάρριψη του Su-24 από τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Ενδεικτικό της έντασης με την Τουρκία είναι και η απαγόρευση από την Ρωσία εισαγωγών κυρίως αγροτικών προϊόντων, λαχανικών και φρούτων από την Τουρκία, ενώ σύμφωνα με ανώτερους αξιωματούχους, οι κυρώσεις αυτές μπορεί να επεκταθούν  αν χρειασθεί, όπως χαρακτηριστικά είπαν.