X

Ξενόφος (ΤΧΣ): Τα “κόκκινα” δάνεια έχουν μέσα τους κρυμμένη υπεραξία

Πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα η ενεργή διαχείριση των "κόκκινων" δανείων, τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ.

Ant1news

Υπέρ της ενεργής διαχείρισης των κόκκινων δανείων, η οποία πρέπει να αρχίσει να εφαρμόζεται άμεσα, τάχθηκε ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Άρης Ξενόφος, μιλώντας στο 26ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι τα κόκκινα δάνεια έχουν μέσα τους κρυμμένη υπεραξία, η οποία θα απελευθερωθεί σταδιακά και θα δώσει σημαντική ώθηση στη ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και κατ' επέκταση στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Ξενόφος,  πέρα από όσα έχουν γίνει για την επίλυση και τον συντονισμό για την διαχείριση των κόκκινων δανείων, η δημιουργία των περιουσιολογίου μπορεί να αναδείξει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η  Τράπεζα της Ελλάδος είναι πολύ κοντά στη δημιουργία πλαισίου για την είσοδο νέων τρίτων παρόχων στην διαχείριση των δανείων, ενώ όπως είπε ο κ. Ξενόφος θα πρέπει να εξεταστεί και η περίπτωση ανταλλαγής δανείων με μετοχικό κεφάλαιο (equity) για τα δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Όσον αφορά στις καταθέσεις, τόσο ο κ. Ξενόφος όσο και ο γενικός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Σπύρος Παπασπύρος, τόνισαν ότι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η πολιτική σταθερότητα αποτελούν τα προαπαιτούμενα για να δούμε μέσα στην επόμενη 2ετία-3ετία τις καταθέσεις να επιστρέφουν στις τράπεζες, με άμεσο στόχο την προσέλκυση των καταθέσεων που βρίσκονται εντός της ελληνικής αγοράς.