X

Επιστρέφει το “κουαρτέτο” στην Αθήνα

Ασφυκτικά τα χρονικά όρια για την Ελλάδα. Υλοποίηση «εδώ και τώρα» θέλουν οι δανειστές. Τα βασικά ανοιχτά ζητήματα. Σήμερα συνεδρίαζει το Eurogroup.

Ant1news

Την εικόνα για την πρόοδο στο σχεδιασμό των μέτρων που θα λάβει η Ελλάδα, στα πλαίσια του δεύτερου πακέτου προαπαιτούμενων θα πρέπει να δώσει σήμερα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup, εκτός της ενημέρωσης για τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Τα πραγματικά δύσκολα όμως, αρχίζουν αύριο, με την άφιξη του κουαρτέτου στην Αθήνα. Η κυβέρνηση έχει  αντίπαλό της τον χρόνο, καθώς θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα 13 μέτρα, τα οποία πρέπει να υλοποιήσει μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου.

Πρακτικά, το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να συμφωνήσει με τους δανειστές στις λεπτομέρειες του νόμου που θα πρέπει στη συνέχεια να καταθέσει, με χρονικό ορίζοντα την 11η Δεκεμβρίου. Δηλαδή, την ερχόμενη Παρασκευή και να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος μέχρι την ερχόμενη Κυριακή.

Η δυσκολία εντοπίζεται στις διαφορές που έχουν ακόμα οι δύο πλευρές σε επτά βασικά ζητήματα, καθώς και στις καθυστερήσεις που προκύπτουν από τα αρμόδια υπουργεία.

Στην κορυφή της ατζέντας είναι τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, για τα οποία θα πρέπει να υπάρξει κατάλληλη νομοθεσία, σχετικά με τις αρμοδιότητες και ιδιαιτέρως τα όρια με τα οποία θα δράσουν οι σύμβουλοι διαχείρισής τους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκρουσε, εμμέσως, πλην σαφώς, τον κώδωνα του κινδύνου, αφού στην ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομία, τόνισε ότι οι εξειδικευμένες εταιρείες που έδρασαν σε Ιρλανδία και Ισπανία είχαν αντικείμενο τα μεγάλα δάνεια, ενώ στην πλειοψηφία τους επρόκειτο για δάνεια μικρής αξίας.

Την απαραίτητη είσοδο ιδιωτών στον ΑΔΜΗΕ ζητούν οι δανειστές, με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, με την πρόταση της κυβέρνησης για θυγατρικής της ΔΕΗ που θα ασχολείται με την κατανομή του δικτύου στο δημόσιο, δεν τους καλύπτει.

Η υιοθέτηση της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, οι συστάσεις της οποίας αφορούν σε πετρελαϊκά προϊόντα και αναψυκτικά, είναι ακόμα μία νομοθεσία που πρέπει να ψηφιστεί.

Οι επτά μέρες που απομένουν δεν είναι αρκετές για τη λύση των προβλημάτων που υπάρχουν στα μεγάλα έργα, που χρηματοδοτούνται από τα κοινοτικά ταμεία.

Έντονες αντιδράσεις αναμένονται από τα μέτρα βελτίωσης, που πρέπει να προτείνει το αρμόδιο υπουργείο για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τον δασικό νόμο.

Το διαχρονικό θέμα του Δημοσίου είναι και πάλι στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, με τους δανειστές να έχουν ήδη εκφράσει τις αντιρρήσεις τους για τις αυξήσεις που πρόκειται να δοθούν στους δημοσίους υπαλλήλους, αλλά και για τις προσλήψεις που ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Εσωτερικών. Υπενθυμίζεται, επίσης, η τήρηση του κανόνα των πέντε απολύσεων ανά μία πρόσληψη μέχρι και το τέλος του 2019.

Το θέμα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, μπαίνει στο τραπέζι, με τους δανειστές να ζητούν πλήρη ανεξαρτησία του φορέα και το υπουργείο Οικονομικών να αντιτίθεται. Αιτούμενο, επίσης, είναι η επιλογή του επικεφαλής της ΓΓΔΕ σύμφωνα με τα στάνταρ των δανειστών. Σκοπός των δανειστών είναι ο φορέας να ξεφύγει από τα πρότυπα ενός δημόσιου φορέα υπό τη νομική μορφή ανώνυμης εταιρείας.