X

Στο “φουλ” οι μηχανές για το νέο γύρο διαπραγμάτευσης

Ξεκίνησαν οι επαφές του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Τι συζητήθηκε για το νέο μισθολόγιο. Στο τραπέζι και το σχέδιο για τα "κόκκινα" δάνεια.

Ant1news

«Φουλ» τις μηχανές έχουν βάλει κυβέρνηση και κουαρτέτο για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων προκειμένου να προχωρήσει η κατάθεση και ψήφιση της δεύτερης δέσμης των προαπαιτούμενων μέτρων μέσα στο Δεκέμβριο.

Στον κατάλογο με τα νέα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, δράσεις κατά του λαθρεμπορίου, η ανεξαρτησία της Γενικής Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, το νέο μισθολόγιο του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για τον ΑΔΜΗΕ, η στρατηγική για τη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Η αρχή των επαφών των εκπροσώπων των δανειστών έγινε με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Πάνο Σκουρλέτη.

Σε αυτό το νέο πακέτο προαπαιτούμενων, ο κ. Σκουρλέτης καλείται να συμφωνήσει με τους επικεφαλής των κλιμακίων για το καθεστώς ιδιωτικοποιήσης του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Στην ατζέντα των σημερινών επαφών ήταν και διαβουλεύσεις με τον αναπληρωτή Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Χριστόφορο Βερναρδάκη για την αξιολόγηση και το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει απο την Πρωτοχρονιά.

 

Όπως δήλωσε αξιωματούχος που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων το μισθολόγιο δεν είναι θέμα που θα κολλήσει τη διαπραγμάτευση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι σε μια, δυο μέρες μπορεί να έχει κλείσει. Ο ίδιος τόνισε ότι δεν μειώνονται μισθοί και αυτό, όπως είπε είναι συμφωνημένο. Παράλληλα, ανέφερε ότι ακόμα και αν με το νέο μισθολόγιο προκύπτουν μειώσεις μισθών αυτές θα καλύπτονται με τη διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.

Πρόσθεσε ακόμα ότι υπάρχει συζήτηση για την αξιολόγηση. Διευκρινίζοντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θέλουν να έχει οικονομική επίπτωση, ωστόσο η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, προτείνει  να σχετίζεται με την βαθμολογική εξέλιξη και όχι με τους μισθούς. Δεν συζητάμε τώρα για τα ειδικά μισθολόγια, ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Ωστόσο, το σημαντικότερο ραντεβού των δανειστών με αντιπρόσωπο της ελληνικής κυβέρνησης ξεκίνησε λίγο μετα τις 21:00 με τον Υπουργό Οικονομίας. Ο Γιώργος Σταθάκης θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια.

Τσακαλώτος: είμαστε σε καλό δρόμο

Την πεποίθηση ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι «σε καλό δρόμο» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη σκληρή δουλειά. Προσερχόμενος στο Ecofin στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι στο χθεσινό Eurogroup συζητήθηκε το ελληνικό ζήτημα και συγκεκριμένα η πρόοδος που έχει σημειωθεί ως προς τα προαπαιτούμενα,  αλλά και όσα θα πρέπει να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα.

"Τελεσίγραφο" Κοστέλο: πάρτε πίσω τις τροπολογίες

“Πονοκέφαλο” στην ελληνική κυβέρνηση έχει προκαλέσει η επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο προς τον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, στην οποία ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αξιώνει την αναίρεση τροπολογιών που δεν είχαν την έγκριση των θεσμών, απειλώντας ακόμη και με διακοπή του προγράμματος του ESM.

Αντικείμενο συζήτησης της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών είναι πιθανό αυτές τις ημέρες να αποτελέσει, έστω και άτυπα, και το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, το οποίο πάντως δεν θα περιλαμβάνεται στη δεύτερη δέσμη με τα προαπαιτούμενα καθώς οδεύει για τη Βουλή τον Ιανουάριο. Για το λόγο αυτόν, οι δανειστές θα έχουν, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντηση με στελέχη του υπουργείου Εργασίας.

"Κόντρα" Τσίπρα-Σόιμπλε για την συμμετοχή του ΔΝΤ

Ο Πρωθυπουργός στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ είπε ότι η κυβέρνηση θα φέρει ολοκληρωμένη ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία σε συνδυασμό με διαρθρωτικές αλλαγές, θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από το αν είχαν τύχη στον εργασιακό τους βίο ή ήταν μακροχρόνια άνεργοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει 15 χρόνια εργασίας να έχουν μια εθνική σύνταξη ως βάση πάνω στην οποία δομείται η σύνταξη. Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν δέχεται νέες περικοπές στις κύριες συντάξεις.

Αναφορικά με το ζήτημα της συνέχειας του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο πρωθυπουργός είπε ότι θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει το συμβιβασμό και αν θέλει να παραμείνει στο πρόγραμμα ή όχι, επισημαίνοντας ότι ζητάει εξαιρετικά σκληρές μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διαμήνυσε από τις Βρυξέλλες πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί τη σημασία της συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, απαντώντας ουσιαστικά στις επικρίσεις του Αλέξη Τσίπρα.

Έπαινοι και νέα πίεση απο τους δανειστές

Χθες, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέφερε ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο, ενώ η περάτωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του 2016. Ο κ. Ντάισλεμπλουμ δήλωσε ικανοποιημένος από το γεγονός ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων θεσμικών ελληνικών τραπεζών οι ανάγκες είναι σχετικώς περιορισμένες και δεν αναμένεται να υπερβούν τα 5,5 δισ. ευρώ.

Ο αρμόδιος για τα οικονομικά Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί είπε ότι τα νέα είναι ενθαρρυντικά σε σχέση με τις ανάγκες των θεσμικών τραπεζών, αλλά και σε σχέση με τις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Είπε ακόμη ότι το ζητούμενο τώρα είναι η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας επισημαίνοντας όμως ότι ως τώρα η Ελλάδα έχει δείξει αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα στην προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών.