X

Σάλος από την δήλωση Μπαλτά για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Η απόφαση της μη δικαστικής διεκδίκησης των γλυπτών του Παρθενώνα, υπό το φόβο δικαστικής ήττας και η έκφραση «Ελγίνεια μάρμαρα» προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις.

Ant1news

Ο υπουργός Πολιτισμού, Αριστείδης Μπαλτάς, κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής που επεξεργάζεται νομοσχέδιο για την προσαρμογή στην ελληνική νομοθεσία οδηγίας για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών, που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους, δήλωσε ότι, «τάση είναι να μην προχωρήσουμε σε νομική διεκδίκηση γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε», προκαλώντας τα ομαδικά πυρά της αντιπολίτευσης, αλλά και εκπροσώπων του πνευματικού κόσμου.

Μάλιστα εντονότατες αντιδράσεις προκάλεσε η επιλογή του υπουργού να αποκαλέσει τα γλυπτά του Παρθενώνα ως «Ελγίνεια», παραδεχόμενος εκ των υστέρων ότι η έκφραση αυτή ήταν άστοχη αν και είπε ότι, «πολλοί συνάδελφοι χρησιμοποίησαν την ίδια έκφραση χωρίς όμως να δημιουργηθεί θέμα».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Την έντονη αντίδραση της ΝΔ προκάλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να μην διεκδικήσει δικαστικά την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα υπό το φόβο να χαθεί η υπόθεση. Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας χαρακτήρισε «απαράδεκτους» τους χειρισμούς της κυβέρνησης, τονίζοντας πως προεξοφλεί χωρίς λόγο και άδικα την απόφαση, προσφέροντας επιχειρήματα στην άλλη πλευρά.

 

Πυρά στην κυβέρνηση για την υπόθεση διεκδίκηση των Γλυπτών του Παρθενώνα εξαπόλυσε η υπεύθυνη ΚΤΕ Πολιτισμού και Αθλητισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Χαρά Κεφαλίδου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν αξιοποιεί την μέχρι τώρα προσπάθεια, για την εν λόγω υπόθεση, δείχνοντας ότι δεν πιστεύει σε αυτήν. «Αλλάζει στρατηγική χωρίς να έχει άλλη», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, η ίδια ζητά από την κυβέρνηση να ενημερώσει όλες τις πολιτικές δυνάμεις για τον υποτιθέμενο σχεδιασμό της ως οφείλει. «Μέχρι τότε ας αποφεύγει άστοχες δημόσιες δηλώσεις», τονίζει.

Σε ανάλογο ύφος και η ανακοίνωση από τον τομέα Πολιτισμού του Ποταμιού στην οποία αναφέρεται ότι η  νομική διεκδίκηση της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να προβάλει παγκοσμίως το αίτημά της. «Αντί η κυβέρνηση να αξιοποιήσει αυτή τη δυνατότητα, ο υπουργός Πολιτισμού κ.Μπαλτάς ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νομική διεκδίκηση, επειδή θα χάναμε. Όταν κάτι τέτοιο δηλώνεται δημοσίως από την ελληνική πλευρά είναι σαν να παραδέχεται ότι η χώρα δεν έχει δίκιο στη διεκδίκησή της και να αναγνωρίζουμε το βάσιμο των επιχειρημάτων του Βρετανικού Μουσείου».

 

Δηλώσεις Σπύρου Μερκούρη

Ο αδερφός της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη και πρόεδρος του Ιδρύματος για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, Σπύρος Μερκούρης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού, τις χαρακτήρισε ως «λάθος παραδοχή» και υπογράμμισε ότι θέτουν σε κίνδυνο την υπόθεση της συνεχούς διεκδίκησης τους.

Στη συνέχεια όμως διερωτήθηκε γιατί ανακινείται ξανά αυτό το θέμα, καθώς ο κ. Τασούλας (πρώην υπουργός Πολιτισμού) είχε συμφωνήσει τότε να μην υπάρξει προσφυγή στη Δικαιοσύνη για το ζήτημα. Σημείωσε δε ότι «δεν είναι σωστό να μπούμε σε μία τεράστια νομική περιπέτεια, για την οποία μάλιστα θα χάσουμε και τεράστια ποσά».

 

Απάντηση Μπαλτά

Ο κ. Μπαλτάς, απάντησε ουσιαστικά σήμερα στα όσα του καταλογίστηκαν από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της ΝΔ, Κώστα Τασούλα, με αιχμή τις χθεσινές αναφορές του στον χαρακτήρα της διεκδίκησης επαναπατρισμού των Γλυπτών. Με βάση την οδηγία (που ψηφίστηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους), ο υπουργός Πολιτισμού είχε αναφέρει χθες ότι μας επιτρέπει να ξαναθέσουμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα με εντελώς σύγχρονους και πραγματικούς όρους, αναδεικνύοντας τον βιασμό που έγινε τότε», επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι και με την Διεθνή Επιτροπή η τάση είναι «να μην προχωρήσουμε νομικά γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε το αντίστοιχο δικαστήριο».

Κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, ο υπουργός Πολιτισμού, τόνισε ότι το θέμα της δικαστικής διεκδίκησης, είναι ένας ειδικός τρόπος διεκδίκησης και ενδεχομένως να χρειαστεί να φτάσουμε εκεί, αλλά - όπως επισήμανε - η στιγμή αυτή, πρέπει να είναι τέτοια ώστε το σύνολο της κοινής γνώμης να είναι με το μέρος μας και ή δυνατόν η προσφυγή, στο όποιο δικαστήριο γίνει, να γίνει από την Διεθνή Κοινότητα στο σύνολό της.

«Σκεφτείτε το, ως προοπτική διεκδίκησης της αποκατάστασης του Παρθενώνα και μην κάνουμε μικροπολιτική στη βάση μιας φράσης που λέχθηκε εδώ», κάλεσε τα κόμματα ο κ. Μπαλτάς επανερχόμενος στο θέμα, καθώς ο κ. Τασούλας του καταλόγισε χθες «άστοχη προεξόφληση» και χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την άποψή του διότι και ενισχύει την επιχειρηματολογία της αγγλικής πλευράς και στερεί πολύτιμη δημοσιότητα από τη χώρα.

«Βγήκε ο κ. Τασούλας στα κανάλια και περίπου με έβγαλε εθνικό μειοδότη. Δημιουργήθηκε ένα θέμα εκ του μη όντος. Εγώ εκείνο που προσπάθησα να πω είναι ότι μια διαδικασία δικαστικής διεκδίκησης, όσο ισχυρά επιχειρήματα κι αν έχει κάποιος, όσο κι αν αυτά στηρίζονται σε τεκμήρια, ενέχει τον κίνδυνο να χαθεί η δίκη. Δεν είναι δυνατόν να πας σε μια άκαιρη στιγμή σε δικαστική λύση ενός προβλήματος, με τον κίνδυνο να χάσεις, όπου, αν χάσεις, θάβεται η υπόθεση» ανέφερε ο κ. Μπαλτάς προσθέτοντας πως εκείνο το οποίο θέλησε να προβάλλει είναι ότι «πρέπει να εκμεταλλευτούμε και να αξιοποιήσουμε σωστότερα τη συζήτηση που γίνεται παγκοσμίως με πρωτοβουλία στον ΟΗΕ».