X

Βαριές οι επιπτώσεις από το πολυήμερο “μπλόκο” των τρένων

Από Δευτέρα αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση της μεταφοράς εμπορευμάτων στην Ευρώπη μέσω Σκοπίων, από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Μεγάλο πλήγμα από το επί μακρόν «κλείσιμο» των γραμμών

Ant1news


Από την Δευτέρα αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως η κίνηση των εμπορικών φορτίων στον σιδηροδρομικό άξονα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, μετά από την σημερινή επιχείρηση της Αστυνομίας για την απομάκρυνση των εκατοντάδων συγκεντρωμένων προσφύγων και μεταναστών στο ύψος της Ειδομένης, που είχαν καταλάβει τις γραμμές, εμποδίζοντας την λειτουργία τους. Η ζημιά , σε επίπεδο μεταφορών,  από το πολυήμερο «μπλόκο» υπολογίζεται σε 1,2 εκ. ευρώ.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, Γεδεών Βούλης, επεσήμανε την σωρεία αρνητικών επιπτώσεων από το πολυήμερο κλείσιμο της γραμμής τόσο για τους Έλληνες εξαγωγείς, όσο και για παγκόσμιους κολοσσούς που διακινούν εμπορεύματα μέσω της χώρας μας προς την Ευρώπη.

Ελλείψεις δεν αναμένονται στην χριστουγεννιάτικη αγορά λόγω του «μπλόκου», ωστόσο η ζημιά για την χώρα και τις επιχειρήσεις έχει γίνει, δηλώνει και ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι επελέγησαν εναλλακτικές οδοί και μέσα για την διακίνηση εμπορευμάτων, αυξάνοντας το κόστος εισαγωγών και εξαγωγών, αλλά και ανοίγοντας «νέους δρόμους» - χωρίς ελληνικούς σταθμούς - σε πολυεθνικές επιχειρήσεις.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις, οι παράγοντες της αγοράς, σταχυολογούν ως σημαντικότερες τις εξής:

-η Hewlett Packard αντί του Πειραιά έστειλε στο λιμάνι Κόπερ της Σλοβενίας δεκάδες κοντέινερ, με τελικό προορισμό την Κεντρική Ευρώπη

-συνολικά ακινητοποιήθηκαν 150 βαγόνια στις δύο πλευρές των συνόρων, «παγώνοντας» σημαντικού όγκου διακίνηση εμπορευμάτων

-αρκετά άδεια βαγόνια καταστράφηκαν από φωτιές που άναψαν μετανάστες για να ζεσταθούν.

-αυξήθηκε ως 25% το κόστος μεταφοράς, λόγω χρήσης εναλλακτικού «διαδρόμου», μέσω Βουλγαρίας, όπου όμως παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις μέχρι και 10 ημερών, καθώς το βουλγαρικό δίκτυο «αντέχει» ταυτόχρονα το πολύ δύο μηχανές με 35 βαγόνια έκαστη.

-στα σύνορα Βουλγαρίας-Σερβίας είναι μπλοκαρισμένες 15 μηχανές τρένων και 600 βαγόνια

-πολλά φορτία που βρίσκονται «καθ΄  οδόν» κι είχαν εκτραπεί προς Βουλγαρία γυρίζουν προς την Ειδομένη.

Σύμφωνα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δύο μηχανές έφτασαν στα Σκόπια μέσω Ειδομένης,  για να παραλάβουν εγκλωβισμένα εμπορικά βαγόνια.