X

Στην τελική ευθεία η "αναγέννηση" της Κάρλας

Ήδη η λεκάνη της λίμνης έχει πληρωθεί κατά 50% με νερό. Τι λέει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας για την πρόοδο του έργου. Ιδιαίτερα τα οφέλη για τον αγροτικό κόσμο της παραλίμνιας περιοχής και όχι μόνο.

Ant1news


Στην τελική ευθεία βρίσκεται το μεγαλύτερο εν εξελίξει περιβαλλοντικό έργο στα Βαλκάνια και σε ολόκληρη την Ευρώπη, με προϋπολογισμό ύψους  245 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο «αναγέννησης» της λίμνης Κάρλας, που είχε βαλτώσει, ανέβασε στροφές από το 2014, οπότε παρελήφθη από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και πλέον έχει φθάσει σε ποσοστό υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου άνω του 90%.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο που έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών χωρών, ιδίως της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο εξελίχθηκε σε «εθνικό στοίχημα» που κερδίζεται, παρά την δύσκολη συγκυρία, χάρη κυρίως στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.
 

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Αγοραστός, «παρά μια σειρά προβλημάτων που ανέκυψαν, όπως τα capital controls, με συντονισμένες προσπάθειες και «ένωση δυνάμεων» προχωράμε με γοργούς ρυθμούς. Είναι ένα πολυσύνθετο έργο, περιβαλλοντικό, αρδευτικό, υδρευτικό, τουριστικό, ένα έργο ζωής για την περιοχή».

Ο κ. Αγοραστός σημειώνει με νόημα «αποδείξαμε πως τα χρήματα δεν πήγαν χαμένα. Η ΕΕ είχε χαρακτηρίσει το έργο ως «κόκκινο», όμως σήμερα έχει αλλάξει γνώμη για την πορεία του».

Η πλήρωση της λεκάνης της λίμνης  με νερό συνεχίζεται και πλέον έχει «γεμίσει» το 50% της Κάρλας. Ταυτόχρονα, εκτελούνται αρδευτικά έργα που θα δώσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους αγρότες της περιοχής, μειώνοντας το κόστος καλλιέργειας.

 

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η ανασύσταση της Κάρλας θα σταματήσει την δημιουργία ρηγμάτων στην περιοχή λόγω της ποιότητας του εδάφους και της υπερ-άντλησης του υδροφόρου ορίζοντα, σε όλο το μήκος της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λάρισας-Βόλου.

Σύμφωνα με τον Κώστα Αγοραστό, ακόμη ένα σημαντικό πλεονέκτημα που θα προκύψει από την ολοκλήρωση του έργου, αφορά την ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς η λίμνη θα αποτελέσει πόλο έλξης, χάρη στην φυσική ομορφιά της. Άλλωστε, και σε αυτό, σκοπεύει η ολοκλήρωση του Μουσείου της Κάρλας.