X

Κατώτατη σύνταξη στα 20 χρόνια ζητούν οι δανειστές

Οι προτάσεις των δανειστών για την αποφυγή της μείωσης των συντάξεων. Τι θα γίνει με τις εισφορές.

Ant1news

Σε 20 από τα 15 χρόνια ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης, προσανατολίζονται οι  δανειστές, ανεβάζοντας τις ημέρες ασφάλισης από τα 4.500 ένσημα στις 6.000.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών, τόνισαν, κατά τη χθεσινή συζήτησή τους με τον Υπουργό Εργασίας ότι η έξοδος από την εργασία στα 15 έτη αποτελεί αντικίνητρο για τους εργαζόμενους για να παραμείνουν στην εργασία περισσότερα χρόνια.

Η πρόταση αυτή δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς την είχαν κάνει και στην προηγούμενη κυβέρνηση. Παράλληλα, επιμένουν στην εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων, στην περίπτωση που δεν καταργηθεί η 15ετία.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Γιώργος Κατρούγκαλος επανέλαβε τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, ότι μέσα από μια δίκαιη μεταρρύθμιση, θα προστατευθούν οι συντάξεις.

Ερωτηθείς να οι δανειστές αντέδρασαν στο ζήτημα που θέτει η ελληνική πλευρά για αύξηση των εισφορών, απάντησε ότι το άκουσαν, χωρίς να το απορρίψουν.

Σημείωσε δε ότι, ότι η αύξηση που προτείνει η κυβέρνηση, για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις, είναι η αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα. Για τις επικουρικές πρότεινε αύξηση κατά μία μονάδα επίσης (0,5% για τους εργοδότες και 0,5% για τους εργαζομένους). Ο συνδυασμός της μείωσης των συντάξεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης καλύπτουν έλλειμμά ύψους σχεδόν 800 εκατ. ευρώ.

Οι δανειστές, από την πλευρά τους, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί στην πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά δύο μονάδες για τα επόμενα τρία χρόνια, ξεκαθαρίζοντας ότι θα τοποθετηθούν όταν τους παρουσιαστεί η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού στο σύνολό της.

Το δείγμα της σκληρής διαπραγμάτευσης έγινε εμφανές, από την πλευρά των δανειστών,  καθ’όλη τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης, που διήρκησε 1,5 ώρα. Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στο δημοσιονομικό σκέλος της μεταρρύθμισης και αφετέρου στη μελλοντική δομή του νέου συστήματος, από την οποία θα εξαρτηθεί και από την μακροπρόθεσμη πορεία των συνταξιοδοτικών δαπανών.

Ειδική αναφορά έγινε και στο ΕΚΑΣ. Ο Υπουργός Εργασίας επανέλαβε πως ισχύει η δέσμευση της κυβέρνησης, όπως αποτυπώνεται στη συμφωνία της Ιουλίου, δηλαδή, η κατάργηση του ΕΚΑΣ, από το 2016, του 20% των πιο εύπορων δικαιούχων, με βάση νέα εισοδηματικά κριτήρια. Η σχετική δαπάνη θα είναι μειωμένη κατά 223 εκατ. ευρώ το νέο χρόνο, όμως το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται μελέτη θα περιλαμβάνει σειρά μέτρων, ώστε να αντισταθμιστούν οι απώλειες.