X

Το Σάββατο στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Σε εξέλιξη η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς. Τελευταίος γύρος για τα "κόκκινα" δάνεια. Στις 20:00 συνεδριάζει το EuroWorking Group.

Ant1news

Σε εξέλιξη είναι από τις 16.45 η συνάντηση μεταξύ των κ.κ. Τσακαλώτου και Σταθάκη με τους επικεφαλής των θεσμών προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Πρόκειται για το δεύτερο μέρος των σημερινών διαπραγματεύσεων καθώς προηγήθηκε συνάντηση το πρωί, η οποία διήρκησε περίπου μία ώρα, με κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών να δηλώνει πως «είμαστε πολύ κοντά» σε συμφωνία.

Στις 20:00 συνεδιάζει το EuroWorking Group μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία θα συμμετέχουν οι κκ Τσακαλώτος και Σταθάκης από το ξενοδοχείο όπου συναντώνται με τους επικεφαλής των θεσμών. Ενδεικτική της αισιοδοξίας που επικρατεί για την επίτευξη συμφωνίας, είναι η δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου οτι "πάμε καλά, θα κλείσουμε σήμερα".

Μετά και τη συμφωνία των δύο πλευρών για το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων και τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) κατά τη μαραθιώνια συνάντηση που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα, φαίνεται πως ξεπερνιέται ο σκόπελος των «κόκκινων δανείων». Πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης ανέφεραν ότι η φόρμουλα της συμφωνίας για τα «κόκκινα» δάνεια έχει βρεθεί και θα αφορά στην παρούσα φάση τα επιχειρηματικά «κόκκινα» δάνεια.

Για τα στεγαστικά δάνεια θα υπάρξει νέα ρύθμιση το νέο έτος, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης, ενώ εξετάζεται η προστασία πρώτης κατοικίας κατά το πρότυπο των στεγαστικών δανείων με τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στο νόμο Κατσέλη και αφορμή το 25% των δανειοληπτών. Εξετάζεται επίσης ομαδοποίηση των δανείων που θα πουληθούν ανά κλάδο (ξενοδοχεία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.)

Στόχος να ψηφιστεί την Τρίτη

Το πολυνομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι αύριο το μεσημέρι.

Στόχος είναι, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να έχει ψηφισθεί το νομοσχέδιο προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φώς» για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών της Βουλής τη Δευτέρα και στη συνέχεια την Τρίτη στην Ολομέλεια για ψήφιση.