X

Έκλεισε η συμφωνία με τους δανειστές

Μεγάλα επιχειρηματικά δάνεια, αλλά και στεγαστικά πλην της α’ κατοικίας σε ξένα funds.Επανεξέταση του θέματος των "κόκκινων δανείων" στις 15 Φεβρουαρίου.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη και του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με τους εκπροσώπους των θεσμών και όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά υπάρχει πλέον συμφωνία.

Αυτό σημαίνει πως ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση και δόθηκε το πράσινο φώς για την κατάθεση αύριο στη Βουλή του νομοσχεδίου με τα 13 προαπαιτούμενα, το οποίο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή την επόμενη Τρίτη.

Με την συμφωνία ανοίγει ο δρόμος για την πώληση των «κόκκινων δανείων σε ξένα fuds, ενώ εξαιρούνται σε αυτή τη φάση και μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου:

-Τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (κατά τον ευρωπαϊκό ορισμό)

-Τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας

-Τα καταναλωτικά

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε σήμερα, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα δημιουργηθεί ένα υπερταμείο που θα συμπεριλάβει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.). επίσης ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Την Τετάρτη αναμένεται νέα συνεδρίαση του EWG ενώ στόχος είναι η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ έως τις 18 Δεκεμβρίου.

Εκτός από τα «κόκκινα δάνεια» και τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης:

* Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ αλλά και την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων (αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και καταπολέμηση απάτης τύπου carrousel στον ΦΠΑ. Τα θέματα έκλεισαν την Πέμπτη μετά την συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών.

* Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία (υπουργικές αποφάσεις)

* Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ, την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

* Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ και αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

* Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία και τους κοινοτικούς πόρους

* Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

* Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο

* Μισθολόγιο στο Δημόσιο.