X

“Κλείδωσε” η συμφωνία – Στη Βουλή το ν/σ με τα 13 προαπαιτούμενα

Στόχος το νομοσχέδιο να ψηφισθεί την Τρίτη. Νέο EWG θα εγκρίνει την χορήση της υποδόσης. Τι συμφωνήθηκε για τα "κόκκινα" δάνεια και το νέο υπερ-ταμείο.

Ant1news

Έκλεισε η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών ενώ σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα.

Στόχος είναι το νομοσχέδιο, αφού κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, να ψηφισθεί την Τρίτη το βράδυ. Στη συνέχεια το Euroworking Group θα εγκρίνει τη χορήγηση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τη διαχείριση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων εταιρειών με τζίρο άνω των 5 εκατ. ευρώ, καθώς και στεγαστικά δάνεια που όμως δεν αφούν την πρώτη κατοικία

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη «από τον Φεβρουάριο θα ισχύσει το κανονιστικό πλαίσιο που συμφωνήσαμε, ενώ θα υπάρξει νέος γύρος διαβουλεύσεων για τα στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά και μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει το πλαίσιο λειτουργίας του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων το οποίο θα χωρισθεί σε υποενότητες ανάλογα με την κατηγορία των προς αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου καθώς και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, θα δημιουργηθεί ένα υπερταμείο που θα συμπεριλάβει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά και όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (ακίνητα, ΔΕΚΟ, τράπεζες κλπ.). επίσης ο κ. Τσακαλώτος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στους μισθούς των δημοσιών υπαλλήλων με την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου.

Εκτός από τα «κόκκινα δάνεια» και τον ΑΔΜΗΕ η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης:

* Το σχεδιασμό της ανεξαρτητοποίησης της ΓΓΔΕ αλλά και την υιοθέτηση μέτρων για την εξασφάλιση της είσπραξης φόρων (αντιμετώπιση λαθρεμπορίου και καταπολέμηση απάτης τύπου carrousel στον ΦΠΑ. Τα θέματα έκλεισαν την Πέμπτη μετά την συνάντηση του Τρύφωνα Αλεξιάδη με τους επικεφαλής των θεσμών.

* Τις αποφάσεις για την εφαρμογή του claw back στα νοσοκομεία (υπουργικές αποφάσεις)

* Την ενεργοποίηση της ομάδας επιλογής στελεχών από το ΤΧΣ, την νομοθεσία για την φερεγγυότητα των νοικοκυριών

* Υιοθέτηση 10 μέτρων από το toolkit II του ΟΟΣΑ και αποφάσεις για κλειστά επαγγέλματα

* Ρυθμίσεις για τα διαρθρωτικά Ταμεία και τους κοινοτικούς πόρους

* Χωροταξικός σχεδιασμός και δασική νομοθεσία

* Ιδιωτικοποιήσεις. Σχέδιο για το νέο Ταμείο

* Μισθολόγιο στο Δημόσιο.