X

Το λιώσιμο των πάγων “μεγαλώνει” την διάρκεια της ημέρας

Πώς συνδέουν οι επιστήμονες την αρνητική επίδραση της κλιματικής αλλαγής με την περιστροφή της Γης.

Ant1news

Η επιβράδυνση η οποία παρατηρείται στην περιστροφή της Γης, καθώς και η μετατόπιση των γεωγραφικών πόλων, φαίνεται να είναι αποτελέσματα της τήξης των πάγων, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας.

Όπως αναφέρουν αμερικανοί ερευνητές στην επιθεώρηση «Science Advances», το λιώσιμο των πάγων προκαλεί την άνοδο της στάθμης των θαλασσών. 

Το φαινόμενο αυτό έχει ως επίπτωση την μεταβολή στην κατανομή της μάζας στον πλανήτη, γεγονός το οποίο μπορεί να επηρεάσει την περιστροφή της Γης, καθώς και τον άξονα της, επομένως και την διάρκεια της ημέρας ή  την διαφορά της από την νύχτα. 

Ο ερευνητής, Τζέρι Μιτρόβιτσα, από το Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, προσπαθεί να εξηγήσει στο Reuters με απλά λόγια το φαινόμενο. 

«Φανταστείτε έναν άνθρωπο που κάνει πατινάζ. Δεν τεντώνει τα χέρια του σε οριζόντια διάταξη, αλλά τείνει το ένα προς μια γωνία και το άλλο προς μια άλλη γωνία. Ο πατινέρ θα αρχίσει τότε να ταλαντεύεται πέρα-δώθε. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την μετατόπιση των πόλων», όπως λέει ο ερευνητής. 

Στην ίδια έρευνα παρατίθεται και το γεγονός ότι η τήξη των πάγων, αύξησε την διάρκεια του ημερονυκτίου, σχεδόν κατά ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου.